eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Hárman, egyetlen ép lábbal mászták meg a Kilimandzsárót

Három háború három amerikai hadirokkantjának együtt mindössze egyetlen egészséges lába van. Ez mégsem akadályozta meg őket abban, hogy felkapaszkodjanak Afrika legmagasabb hegycsúcsára.

Az afganisztáni, iraki és vietnami háborúban megrokkant veteránok műlábaikkal a tanzániai Kilimandzsáró tetejére másztak, csimpaszkodtak, baktattak fel. Megcsúsztak, elestek, levették művégtagjaikat, hogy megigazítsák "lábaikat" cipőjükben, és hat nap után ott álltak a fekete kontinens legmagasabb, 5895 méteres pontján.

"Azt az üzenetet igyekszünk eljuttatni az Egyesült Államokba, hogy az ember bármilyen testi fogyatékkal aktív életet élhet" - mondta Kirk Bauer, a Disabled Sports USA elnevezésű szervezet vezérigazgatója, a vietnami háború veteránja, az egyik diadalittas hegymászó. A marylandi Ellicott Cityből való Bauer 1969-ben vesztette el egyik lábát.

"Ha három különböző háború három amputált hadirokkantja két különböző nemzedékből szó szerint egyetlen jó lábbal meg tudja mászni a Kilimandzsárót, akkor más fogyatékkal élő társaink is kimozdulhatnak, túrázhatnak, kerékpározhatnak vagy úszhatnak, élhetnek egészséges életet" - tette hozzá.

A legfiatalabb veteránnak, a 26 éves Neil Duncannek 2005-ben Afganisztánban egy út menti pokolgép szakította le mindkét lábát. A coloradói Denverben lakó hadirokkant már tavaly megpróbált felkapaszkodni a Kilimandzsáró csúcsára, de a rossz tervezés és a feszített mászási ütemterv miatt elképzelését nem tudta keresztülvinni.

Ezúttal egy másik hegyi vezető készítette az útvonaltervet kifejezetten a hadirokkantak számára. A szokásos három-négy nap helyett a csoportnak hat napra volt szüksége a mászáshoz, és külön engedélyt kaptak arra, hogy sátrakban éjszakázhassanak 5791 méteren, de végül felértek a csúcsra. "Ez a bizonyíték arra, hogy helyes tervezéssel, megfelelő előkészítéssel és pontos kivitelezéssel mindent meg lehet csinálni" - fogalmazott Duncan.

A harmadik veterán, a 37 éves Dan Nevins Irakban vesztette el mindkét lábát. Talán a floridai Jacksonville-ből származó férfit viselte meg leginkább a nem mindennapi vállalkozás, mert mászás közben az állandó terhelés miatt kelés alakult ki egyik végtagcsonkján, felszökött a láza, köhögött, és a csúcs meghódítása után a visszaúton, 4572 méterről kerekes hordágyon vitték le a hegyről.

A leereszkedés a többieknek is kalandos volt: Duncan egy helyen elcsúszott és felbukfencezett, Bauernek pedig leesett a műlába. Mégis mindannyiuknak felejthetetlen élmény marad az a 45 perc, amelyet a hegycsúcson töltöttek. "Teljes kimerültség és határtalan életöröm egyszerre" - mondta Bauer arról, mit érzett Afrika legmagasabb pontján. "Lenyűgöző volt" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×