INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Hihetetlenül sokat interneteznek a magyarok

InfoRádió / MTI
Havonta átlagosan 240 millió órát barangolnak a világhálón a magyar netezők. Az elmúlt öt évben csaknem nyolcszorosára emelkedett az interneten átlagosan eltöltött idő - derül ki a Gemius és az Ipsos közös kutatásaiból.

A felmérésben részt vevő, havi rendszerességgel internetező 15 év feletti korosztály 2006-ban még havi 29 órát, 2010-ben mintegy 56 órát töltött a világháló használatával.

Az internetelérés terjedésével, a videó- és képmegosztók, a híroldalak és a keresők növekedésével a mérés indulásakor még alig 2,3 millió netező száma öt év alatt csaknem megduplázódva elérte a 4,3 milliót.

A jelentős hazai tartalomszolgáltatók oldalain 2007 nyarán 13 millió órát töltöttek a látogatók, ez a szám 2010-re 83 millió órára nőtt. A netezők a nagyobb magyarországi portálokra is több időt fordítanak. Az átlagosan eltöltött idő a vizsgált időszakban közel háromszorosára, havi 18 órára nőtt.

Az iwiw közösségi portál 2 millióról 2,7 millióra növelte havi elérését, a blog.hu 0,6 millióról 1,9 millióra, a figyelőnet félmillióról indulva ma már 1 millió internetezőt ér el.

Az adatok között jól követhető az internet elterjedése a társadalom széles rétegeiben is, a mérés indulásakor az internetezők 37 százaléka elsősorban a magasan képzett, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező, valamint az átlag feletti vagyoni helyzetben élő társadalmi csoportból került ki. Ennek a rétegnek az aránya mára 10 százalékponttal, 27 százalékra csökkent.

A címlapról ajánljuk