eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mindennapi szokásaikban is zöldebbek a pekingiek

Nem maradt visszhangtalanul a kínaiak körében a pekingi kormánynak az a vállalása, hogy jelentősen csökkenti szén-dioxid-kibocsátást - derült ki egy felmérésből. A pekingiek környezettudatosabban élnek, amelynek bizonyítéka, hogy 10-ből kilencen a jövőben csak energiatakarékos terméket akarnak vásárolni.

A pekingiek is egyre jobban odafigyelnek környezetükre, igyekeznek minél energiatakarékosabb életmódot folytatni. A kínai főváros lakosságának 84 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egy új elektronikai termék megvásárlásakor minden esetben figyelembe veszi az energiatakarékossági szempontokat. 10-ből kilencen azt állították, hogy a jövőben igyekeznek majd kizárólag ilyen terméket vásárolni, sőt az elkötelezettek 95 százaléka hajlandó az ilyen termékért többet is fizetni.

A villamos energia, a víz és a benzin várható áremelkedése a pekingiek szerint segítheti, hogy egyre többen spóroljanak az energiával, és csökkentsék a levegő szennyezettséget a városban - számol be az ELTE TÁTK hírlevele a China Daily című lapra hivatkozva.

A kutatásban azt is megkérdezték a pekingiektől, jelenleg mit tesznek a környezet védelme érdekében. A megkérdezettek 64 százaléka egyetértett azzal, hogy az egyes polgárok pozitív hozzáállása is szükséges ahhoz, hogy a város eredményeket érjen el. A pekingiek 77 százalékának van legalább egy olyan háztartási eszköze, amely energiatakarékos.

A legkönnyebben a lakások energiatakarékos világítása oldható meg. Ennek megfelelően 52 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy otthonának összes világítóberendezése már energiatakarékos izzóval működik, míg 31 százaléknál az izzók többsége környezetbarát.

A tudatosabb vásárlás mellett a pekingiek azt is fontosnak tartják, hogy mindennapi szokásaikban is "zöldebbek" legyenek. 57 százalékuk figyel oda a takarékosabb vízfelhasználásra, míg 78 százalék kikapcsolás után gyakran ki is húzza a tévékészülékét az áramból.

A megkérdezettek több mint fele úgy gondolja, hogy egyéni erőfeszítései komolyan segíthetik az ország vállalását, hogy 2020-ra közel felére csökkenti szén-dioxid-kibocsátást 2005-höz képest.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×