eur:
396.94
usd:
354.73
bux:
74202.42
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Az újdonsült apák is szenvedhetnek szülés utáni depresszióban

Nemcsak nők, hanem férfiak is szenvedhetnek szülés utáni depresszióban - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik csak az Egyesült Államokban több ezerre becsülik a mentális problémákkal küszködő újdonsült apák számát.

Tízből legalább egy férfi depresszióban szenved gyermeke születése után - derült ki az Eastern Virginia Medical School huszonhárom korábbi felmérést összegző tanulmányából. Az egyik tekintélyes amerikai szaklapnak nyilatkozó kutatók szerint a baby blues-nak is nevezett jelenség az anyáknál fordul elő gyakrabban, ám az apáknál mégis jóval több problémát okoz, a férfiak pszichés tüneteikkel ugyanis nagyon ritkán fordulnak szakemberhez.

A depresszióban szenvedő apák beszámolói szerint a gyermekük születése utáni első hetekben boldognak érezték magukat, később azonban egyre rosszabb lett a hangulatuk. A felmérések szerint többségüknél a lehangoltság az első három hónap után jelentkezik.

"Azt eddig is tudtuk, hogy a gyermekvállalás befolyásolja a nők és a férfiak mentális állapotát, de arról nincsenek pontos adataink, hogy hány embert érint ez a probléma" - mondta Bridget O'Conell, az egyik amerikai mentálhigiéniai alapítvány munkatársa. "A szülőknek szembe kell nézniük az alváshiánnyal, valamint az életstílusuk és a kapcsolatuk megváltozásával, ez pedig lelkileg is megviseli őket" - tette hozzá.

A kutatási eredmények ráadásul azt mutatják, hogy a szülés utáni depresszió "ragályos", vagyis azoknál a férfiaknál nagyobb eséllyel alakul ki, akiknek a felesége szintén pszichés problémákkal küszködik. "Ez azt jelenti, hogy a baby blues oka elsősorban nem hormonális, hiszen az apák szervezete nem ment át olyan változásokon, mint az anyáké" - magyarázta Ellie Lee, a Kent University kutatója. Hozzátette, a férfiak esetében inkább a magas elvárások és a megnövekedett felelősség válthatja ki a depressziót.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre
Parlament

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×