eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az ötven évesnél fiatalabb nők vannak a legnagyobb veszélyben

A munkahelyi stressz főleg az ötven évnél fiatalabb nőknél növeli a szívproblémák kialakulását - állítják dán kutatók.

A nagy munkahelyi stressz nagyobb veszéllyel jár a fiatalabb nőknél, mint az 50-60 év körüli kollégáiknál - állítják a dáninai Glostrup Egyetemi Kórház kutatói, akik vizsgálatukba több mint 12 ezer 45 és 64 év közötti női ápolót vontak be.

Az átfogó kutatás 15 évig, egészen 2008-ig tartott. A szakemberek azt vizsgálták, mekkora stressz érte az ápolókat a munkahelyükön, és milyen volt az egészségi állapotuk.

A vizsgálat végére 580 ápoló került kórházba isémiás szívbetegség miatt, közülük 369-nek koszorúér problémái voltak, 138-nak pedig szívinfarktusa.

Miután számba vették az olyan rizikófaktorokat, mint a dohányzás és a cukorbetegség, a kutatók azt találták, hogy azoknál, akik azt mondták, hogy nagyon nagy munkahelyükön a stressz, 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki valamilyen szívprobléma, mint azoknál, akik nem panaszkodtak a stresszre.

A kutatók életkorra lebontva is vizsgálták a kérdést, és azt találták, hogy az 50 évnél fiatalabb nők voltak a leginkább érintettek a munkahelyi nyomás miatt kialakuló szívproblémákban.

June Davis, a British Heart Foundation munkatársa a BBC-nek elmondta: ha valaki úgy érzi, hogy túl nagy nyomás alatt van a munkahelyén, beszéljen problémájáról a kollégáival vagy főnökével. Szerinte az is fontos, hogy a munkaidő közben is aktívak legyünk: használjuk a lépcsőt és sétáljunk sokat, ezzel is kedvezve szívünknek.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×