eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A kereslet hiánya miatt hamarabb ér véget a kanadai fókavadászat

A rekord meleg tél nyomán az úszó jégtáblák hiánya és az európai bojkott miatt csődöt mondott az éves kanadai fókavadászat - közölték szakemberek.

Gail Shea, a kanadai halászati és óceánügyi miniszter az idén 50 ezerrel több, azaz pontosan 330 ezer állat elejtésére adott engedélyt annak ellenére, hogy Európában megtiltották a fókaprém és a fókából készült egyéb termékek kereskedelmét.

Az idén a 6000 kanadai fókavadász többsége azért maradt otthon, mert nem sikerült felvásárlót találniuk a zsákmányra, illetve hatvan éve most fordul elő először, hogy a Szent Lőrinc-öbölben nem jelentek meg azok az úszó jégtáblák, amelyek az ellési időszakban a fókák ezreinek adnak otthont.

A kereslet hiánya lényegesen visszavetette a vadászatot. Az új-fundlandi partoktól a korábbi években megszokott ötszáz fókavadászhajó helyett kevesebb mint 50 hajó futott ki.

Fóka pedig bőven lenne, mert a vadászati tilalmak hatására a populáció jelentősen emelkedett. Az állatok számát jelenleg 6,9 millióra, azaz az 1970-es években mért egyedszám háromszorosára teszik. A vadászok szerint a piaci igények kielégítéséhez a megemelt kvóta 15 százaléka is elegendő lenne.

A prém bojkottja miatt az idén még az is előfordult, hogy a máskor csak mellékterméknek tekintett, de különleges csemegének számító fókahúsra volt nagyobb a kereslet.

Az egyik vadászatról visszatérő 2200 kizsigerelt, lenyúzott fókákkal megrakott hajó legénysége a feldolgozóipar csődje miatt arra kényszerült, hogy a prémeket tengerbe hajítsa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×