INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Hosszú vita végére tettek pontot a szabadkőművesek

InfoRádió / MTI
A Franciaországi Nagyoriens, egész Európa egyik legnagyobb múltú és legnagyobb létszámú szabadkőműves testvérisége immár nőket is sorai közé enged - közölte a szervezet.

Az 1773-ban alapított, nagyjából 50 ezer tagot és 1128 páholyt tömörítő Nagyoriensnek - mint a legtöbb szabadkőműves szervezetnek - eddig soha nem lehettek nők a tagjai. 2008-ban azonban néhány páholy sorai közé engedett hat nőt, amiért felfüggesztették működésüket.

"A szabadkőműves legfelsőbb bírósági kamara állásfoglalása szerint azok a páholyok, amelyek 2008-ban nőket engedtek soraik közé, nem cselekedtek a szabályaink ellen" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Gérard Contremoulin, a Nagyoriens szóvivője.

A döntés értelmében a testvériséghez tartozó 1128 páholy szabadon avathat fel nőket. "Nem kötelezzük őket erre, de szabadon megtehetik" - tette hozzá Contremoulin.

A Nagyoriens nagymestere, Pierre Lambicci üdvözölte a döntést, de mint mondta, "nem tisztem eldönteni, hogy ez helyes-e vagy sem. A döntés hosszú vita végére tett pontot".

A szervezet legutóbbi éves gyűlésén 2009-ben a tagok 56 százaléka szavazott a nők beengedése ellen, de a szavazást formai okok miatt később érvénytelenítették.

A francia szabadkőművesség már eddig is rendelkezett női páholyokkal: a Francia Nagy Női Páholy 11.700, a Memphis-Misraim Nagypáholy ezer tagot számlál.

A címlapról ajánljuk