eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A biztosítás nélküli amerikaiak félesélyes túlélők

Amerikaiak az ugyanolyan súlyos sérülésekből fele olyan eséllyel tudnak felépülni, ha nincs biztosításuk, mint akkor, ha van.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi reform vitájában is idézett vizsgálat és tanulmány kínos eredményét és adatait az Archives of Surgery novemberi száma közölte.

A tanulmány a világ leggazdagabb egyetemének, a Harvardnak, az USA legrégibb felsőoktatási intézményének köszönhető. Sok Nobel-díjas dolgozott ezen az egyetemen és ezért sem meglepő, hogy az itt írott tanulmány nagy feltűnést keltett.

A szerzők, Atul Gawande sebészorvos és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a készülő amerikai egészségügyi reform vitájában már említették a betegellátásban észlelhető nagy különbségeket. Most könyörtelen adatok kerültek napvilágra arról, hogy magánbiztosítók által nem védett betegek gyógyulási esélye lényegesen rosszabb, mint a többi állampolgáré.

A kutatók csaknem hétszázezer, kórházi kórtörténetet dolgoztak fel. A 2002-2006 között baleseti sebészetre kerülő emberek főleg autóbaleset, esés vagy lövés okozta sérülés áldozatai voltak. Kiderült, hogy azok közül, akik megfelelő biztosítással nem rendelkeztek, csak feleannyian kerültek élve haza, mint a biztosítottak.

Az érvényes amerikai törvények szerint a sürgősségi betegellátó osztályok mindenkit egyformán kötelesek ellátni, amíg állapota stabilizálódik.

A különbségtétel azonban már az esemény helyszínén kezdődik. A biztosítás nélkül balesetes legtöbbször lényegesen később kerül sürgősségi felvételre, mint a jól biztosítottak. Gyakran viszik át a biztosítatlan betegeket egyik kórházból a másik, ahol így sokkal később kerülnek ellátásra, mint ha az első gyógyintézetben megfelelő segítséget kaptak volna.

A politikusok meggyőződése szerint, a törvény értelmében a sürgősségi ellátás az Egyesült Államok területén minden állampolgárnak egyformán jár. A valóságban viszont a biztosítás nélküli amerikai legtöbbször más kezelésben részesül, mint a drága magánbiztosítónál bejegyzett beteg.

A nem biztosítottaknál ritkábban történnek meg a sok pénzbe kerülő vizsgálatok és a balesetet követően legtöbbször nem kerülnek a szükséges utókezelésre sem. A reformmal kapcsolatos vita bizonyosan tovább foglalkozik ezekkel a nehezen vitatható tényekkel.

Címlapról ajánljuk
Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×