eur:
393.93
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hitte volna, hogy visszasírjuk a régi rendszert?

Húsz évvel a berlini fal és a vasfüggöny leomlása után a volt kommunista országok lakosságának többsége támogatja a szabad piac és a többpárti demokrácia megjelenését, azonban ez a lelkesedés nem egyformán jellemző a kelet-közép európai országokra. A magyarok 77 százaléka nem hisz a jelenlegi politikai rendszerben, 91 százaléka szerint az ország rossz úton halad. Összességében a régió messze legpesszimistábbjai a magyarok, mindössze 15 százalékuk mondja azt, hogy elégedett a személyes életével - derül ki a Pew Global Attitudes Project legfrissebb felméréséből.

Egy 1991-ben készült felmérés szerint még a magyarok több mint háromnegyede örült a kapitalizmus és a demokrácia beköszöntének, mostanra már csak a lakosság fele lelkes a szabadság ezen intézményeiért. A volt kommunista országok közül csak olyanok pesszimistábbak nálunk, mint Bulgária, Ukrajna és Oroszország. A volt kelet-német lakosság és a csehek maradtak a leglelkesebbek.

Az előző rendszert még azok is visszasírják, akik nem is emlékezhetnek rá

Az érdekesség az, hogy a magyar fiatalok szinte ugyanolyan kevéssé vannak jó véleményről a demokrácia és a szabad piac intézményéről, mint az ötvenes-hatvanas években járó lakosság, miközben sokkal kevesebb emlékkel rendelkeznek az akkori időkről. A 18-29 éves magyar fiatalok 60 százaléka tartja jónak a demokráciát és alig több mint a fele a piacgazdaságot. Ez az arány a lengyeleknél mindkét kategóriában 80 százalék körüli.

Annak ellenére, hogy lakosság többsége azért mégis támogatja a demokráciát, annak magyar megvalósulásával szemben 77 százalék elégedetlen, 91 érzi úgy, hogy az ország rossz úton halad, és csak 38 azt, hogy szavazata hatással van az aktuális politikai életre.

Nemcsak a politikai és gazdasági rendszerrel szemben kiábrándultak a magyarok, az általános személyes életével mindössze 15 százalék elégedett, vagyis alig történt emelkedés a '91-es adatfelmérés óta, pedig a legtöbb régiós országban nagy változás állt be a vasfüggöny leomlása óta - a magyarhoz hasonló mély depresszió után mára a lakosság közel fele elégedett a legtöbb országban.

A legtöbb volt szocialista országban még nagy a varázsa az erős politikai vezetésnek, csak a csehek, lengyelek és a volt kelet-németek többsége hisz abban, hogy a demokratikus intézmények, mint a parlament a legjobb módja az ország gondjai megoldásának.

A régió országai (Oroszország, Szlovákia és az egykori Kelet-Németország kivételével) első helyre sorolják nemzeti problémák közt a korrupciót. A megkérdezett magyarok 76 százaléka tartja a legnagyobb problémának, míg a bűnözés ennél hat százalékponttal kevesebbet kapott. Érdekesség még, hogy csak három országban került a top-problémák közé a szennyezés - Magyarországon, Ukrajnában és Oroszországban.

Az EU tagság megítélése is nagyon változó a tagországokban. Válaszuk szerint inkább jónak érzik a spanyolok, lengyelek és szlovákok többsége, míg a magyarok közül csak 20 százaléka mondja ugyanezt.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×