eur:
385.57
usd:
354.64
bux:
68331.78
2024. május 21. kedd Konstantin

Óvatosan a napozással: a szemet is veszélyezteti az erős UV-sugárzás

Aki barna, az egészséges, aki lazítani akar, az pihenésképpen kifekszik a napra - ezeken a szokásokon kellene változtatni ahhoz, hogy az elkövetkezendő években, évtizedekben kevesebb bőrbetegséggel nézzenek szembe az emberek - mondja Antal Z. László szociológus.

Bőrgyógyászok, szemészek, onkológusok, szociológusok, sugárbiológusok, meteorológusok hozták létre Magyarországon a Napsugárzásvédelmi Testületet - jelentették be az Országos Meteorológiai Intézet szakmai fórumán.

A testület feladatának tekinti egyebek között, hogy elérje: UV-riasztáskor ne lehessen a szabadban dolgoztatni az alkalmazottakat, és erről ne csak szabályozás szülessen, hanem be is tartsák azt.

Ahogy Antal Z. László az InfoRádióban elmondta, a társadalomnak be kell látnia, hogy azok a normák, amelyeket évtizedek, évszázadok óta alakított ki, ma már nem alkalmazhatók. A nyaralás során például nem lenne szabad egész nap a napon tartózkodni, délelőtt 11 és délután 3 óra között fedett helyen kellene tölteni az időt.

A szakember szerint fontos lenne az is, hogy olyankor, amikor a meteorológiai szolgálat UV-riasztást ad ki, ne lehessen a napon tartózkodni.

A szakember elmondta azt is: a napsugárzás nemcsak a bőrt veszélyezteti, hanem a szemet is.

Az Egészségügyi Világszervezet ezért indította meg napsugárzás-védelemi programját, és ezért kezdte meg tevékenységét hasonló céllal számos nemzetközi és országos szervezet is. Ezekhez csatlakozott Magyarország a napsugárvédelmi testülettel, amely támogatja a nemzetközi célkitűzéseket.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×