eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A firkálás javítja a memóriát

Ha egy unalmas beszélgetés közben firkálgatni kezdünk egy lapra, akkor azzal éberen tartjuk agyunkat, és nem kalandoznak el gondolataink - állítják brit kutatók.

A Plymouthi Egyetem kutatói negyven önkéntest vontak be vizsgálatukba. A kísérleti alanyoknak egy két és fél perces, meglehetősen unalmas telefonbeszélgetést kellett meghallgatniuk, majd neveket és helyszíneket kellett felidézniük.

A résztvevők egyik felétől azt kérték a kutatók, hogy miközben hallgatják a beszélgetést, színezgessék az eléjük tett papírlapon lévő alakzatokat, a másik csoportnak pedig nem kellett semmit tenniük, csak hallgatniuk.

Az Applied Cognitive Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a beszélgetésben elhangzott nyolc név és nyolc helyszín közül azok tudták felidézni a legtöbbet (átlagosan 7,5-et), akik a hallgatás közben firkálgattak. Azok, akik csak meghallgatták a telefonbeszélgetést, mindössze átlagosan 5,8 névre és helyre tudtak visszaemlékezni.

"Ha valakinek unalmas feladatot kell végrehajtania, könnyen elkezdhet álmodozni, ezáltal nem tud koncentrálni, és leromlik a teljesítménye. A firkálás azonban véget vethet az álmodozásnak" - mondta Jackie Andrade, a kutatás vezetője.

A Brit Pszichológiai Társaság professzora szerint az unalmas tárgyalásokon vagy telefonbeszélgetésekkor az ember gondolatai könnyen elkalandozhatnak, és olyan dolgokat kezd el vizualizálni, mint a nyaralás, végül pedig még el is aludhat. Alan Badeley hozzátette: a firkálás nem veszi nagyon igénybe az embert, viszont elég éberen tartja az agyat, így jobban "fel tudja szívni az elhangzott információkat".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×