eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mit tesz, ha az orvos kialussza magát!

Számottevően kevesebb hibát követnek el munkájuk során azok az orvosok, akik kevesebbet dolgoznak, és több idejük marad a regenerálódásra. Egy nagy-britanniai felmérés szerint 33 százalékkal csökkenthető így a kezelések során elkövetett hibák száma.

Nagy-Britanniában nemcsak magukkal tesznek jót azok az orvosok, akik az európai munkaügyi direktíváknak megfelelően kevesebbet dolgoznak, hanem a betegekkel is.

Betartva az európai előírásokat, az orvosok egy új rotációs rendben dolgoznak Nagy-Britanniában, amelynek köszönhetően több idejük marad alvásra vagy regenerálódásra. Ennek hatására egy felmérés szerint 33 százalékkal kevesebb hibát követnek el, mint korábban.

A vizsgálatok ugyanakkor nem érintették az egészségügy minden területét, olyan fontos osztályok maradtak ki belőle, mint a sebészet. A felmérés készítői 12 héten át figyeltek 19 orvost, akikről nemcsak azt jegyezték fel, hogyan végzik a munkájukat, hanem azt is, hogy mennyit dolgoznak és alszanak.

Közülük kilenc az európai uniós előírásoknak megfelelően volt beosztva, ami a korábbinál rövidebb műszakokat engedélyez: egy-egy orvos így legfeljebb 48 órát tölthet egy héten a munkahelyén, míg tízen a hagyományos módnak megfelelően dolgoztak, így hetente akár 56 órán át végezték munkájukat.

Eközben két felettes orvos ellenőrizte a résztvevőket, akik nem tudták, hogy ki, milyen munkarendben dolgozik.

Az első tapasztalat, hogy  az új munkarend szerint beosztott orvosok kevesebbet, átlagosan 43,2 órát dolgoztak egy héten, míg a többiek 52,4 órát töltöttek munkával.

Ezzel párhuzamosan magasabb volt körükben az alvással töltött idő, ami a hagyományos beosztásban résztvevők napi 6,75 órájáról 7,26 órára emelkedett.

A betegek számára legfontosabb észrevétel azonban az volt, hogy mindennek köszönhetően a hibák száma harmadával csökkent, azaz a páciensek nagyobb biztonságban vannak akkor, ha az orvosuk az uniós előírásoknak megfelelő munkarendben dolgozik.

Az orvosok ugyanakkor arra panaszkodtak, hogy az új munkarendben kevesebb lehetőségük volt új ismeretek szerzésére és az önképzésre, ráadásul napközben, egy-egy zsúfolt időszakban kevesebb orvos volt elérhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×