eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyre több sportoló lesz anorexiás

Egyre több atléta szenved evési zavaroktól, mióta a sportolók rájöttek, hogy a vékony testalkat előnyt jelent számukra.

Az elmúlt időszakban a korábbinál több birkózó veszítette életét a nemzetközi sportvilágban, amelyek közül több haláleset összefüggésbe hozható az étrenddel. James Glazer, az egyesült államokbeli Portland legnagyobb egészségügyi központjának vezetője elmondta: a probléma más sportágakban is felmerült, a többi közt a kerékpárosok vagy a triatlonisták körében.

Leggyakrabban azonban az atlétáknál fedezhetők fel evési zavarok. A sportolók ugyanis azt érzékelik, hogy minimális súlycsökkenéssel jelentősen javíthatják az eredményeiket, ezért egyre fokozzák a fogyást, annyira, hogy ez már az egészségük szempontjából is ártalmas.

Mindezt egyesek már olyan szinten űzik, hogy valósággal anorexiássá válnak, azaz saját magukat a valóságosnál kövérebbnek érzékelik, folyton fogyókúráznak és kórosan sovánnyá válnak.

A szakember arra is rámutatott: a legtöbb, evési rendellenességben szenvedő embernek - sportolónak és nem sportolónak - egyaránt szüksége van egy étkezési tanácsadó és egy pszichológus segítségére is.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy miközben a valóban súlyos problémát jelentő elhízás és annak orvoslása rengeteg teret kap a sajtóban, addig az alultápláltak gondjairól alig írnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×