eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A legegyszerűbb út a nyári meleg élményéhez

Elege van a gázkonfliktusból, a szmogriadóból és a mínuszokból? Próbálja ki a rozé-kúrát: néhány pohár nyáridéző, finom balatoni bor, és máris sokkal jobb kedve lesz. Az orvosok is ezt ajánlják - hangzott el az InfoRádió bormagazinjában, a Hordómintában.

A rozé nem csak a nyár bora. Sőt, talán jobban szerethetők ilyenkor télen, azt hiszem hangulatjavítónak is tökéletesek. A jó hazafi ilyenkor letekeri a fűtést, hátat fordít autójának, előkap egy mérsékelten behűtött rozét, és délszláv testvéreinkre gondol. Akiknek eladhatjuk a megspórolt gázunkat. Milyen szép a kapitalista KGST, no és délszláv testvéreinknek köszönettel tartozunk a kadarkáért is, ha már borkultúra.

Hazafias borkóstolás

A mérsékelt behűtés fontos. Egyrészt a hűtőszekrények által felemésztett villanyos árammal is trendiség takarékoskodni, másrészt a hazafias gázfogyasztónak nem esik jól a maximum 18 fokos szobahőmérsékleten a plusz 5 fokos rozé. Köztudott, hogy az ukrán-orosz gázviták idején a hazafias európai legfeljebb 18 fokos szobahőmérséklet mínusz 3,14 fokosra hűti a rozét.

De milyen rozét? A sztárborászok rozéi általában 1439 és 1899 forint közötti áron vásárolhatók meg. Ne kerteljünk, ennyi pénz jelentős társadalmi rétegek számára még gázválság nélkül is sok. Én például egy ideje egy hipermarketbe járok, többek között azért, hogy kedvenc rozémat (Bujdosó Pincészet, Pinot noir-Portugieser rozé, Balatonlelle) palackonként 800 forint körüli áron megvásároljam.

Jó vásárt csinálni

A Bujdosó Pincészet Rozéjának 2007-es verziója sokszoros kóstolás után is 2008 nyarának és őszének best buy rozéja volt számomra, 800 forintos árának köszönhetően nem csak a zamatait, és friss, gyümölcsös illatát élvezhettem, hanem barátságos árát is.

2008 decemberének végén már a boltokban volt a következő évjárat. Amikor legelőször kóstoltam, még érződött, hogy friss palackozás. Vízkeresztkor kóstolva már sokkal jobb formáját mutatta: friss, élénk, gyümölcsös, határozott, karakteres. A rozék egy része számomra mindig a hatásvadászatról, a túlzott tetszeni akarásról szól. Az intenzív, gyakran túlzóan parfümös illatok nem teljesen természetesek, az összkép nem akar kialakulni.

A 2008-as Bujdosó szerencsére, hasonlóan az előző évjárathoz, nem ilyen! Természetesnek ható, kitűnő struktúrájú bor. Bornak megfelelő illatokkal és zamatokkal, amelyek természetesen finomak, de nem túlzóak, nem is kell annak lenniük. Finom, a fajtákra jellemző illat, amely ízben egyenesen folytatódik. Meggy, természetes eper. Csupa tűz, amely képes a nyárba katapultálni téli kóstolóját.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×