eur:
389.44
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szmogriadót okozhat a gázhiány

Az olajjal való tüzelés növeli a levegőben lévő szálló por, valamint a kén-dioxid mennyiségét - mondta az InfoRádiónak az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese. Páldy Anna hozzátette: jövő héten párás, ködös idő várható, amely tovább növeli a szmogriadó elrendelésének esélyét.

Az olaj és más tüzelőanyagok megnövelik a szálló por mennyiségét a levegőben, ahogy a kén-dioxid koncentrációját is. A fa- vagy vegyes tüzelésű kályhák használata is rontja a levegő minőségét - figyelmeztet Páldy Anna, a Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

A légúti betegségben szenvedők, az asztmások számára mindez fokozott kockázatot jelent, de nem szabad elfeledkezni a kisgyermekekről sem. Egyes szívbetegségek, a véralvadás, a vérrögösödés lehetősége is nagyobb ilyenkor.

Hozzátette: a levegőminőséget az időjárás is befolyásolja, a napsütés és a szél kedvező hatással van rá. Ha azonban ködös az idő és hideg légtömeg ragad a város fölött, akkor nem tud kicserélődni a szennyezett levegő.

Páldy Anna rámutatott: szmogriadót a fővárosi önkormányzat, illetve a százezer lakosúnál nagyobb városok önkormányzata rendelhet el, ilyenkor csak a közlekedés visszafogásával lehet bármilyen pozitív hatást elérni. A főigazgató-helyettes azt tanácsolta, hogy a betegek és a gyerekek minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×