eur:
389.41
usd:
363.76
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Halálra éheztették a kórházban a Down-kóros beteget

Éhen halt az egyik brit állami kórházban egy 43 éves, Down-szindrómás beteg: Martin Ryan 26 napig feküdt úgy, hogy semmiféle táplálékot nem kapott.

A férfi egy stroke következtében nem tudott nyelni, mégsem kezdték el mesterségesen táplálni, mert a kórház személyzete "elfelejtette megbeszélni", mi legyen vele.

A kórház belső vizsgálatából kiderült, hogy az orvosok azt hitték: a nővérek az orrán keresztül bevezetett csövön át mesterségesen táplálják a beteget - meg azonban egyikük sem győződött erről.

Amikor rájöttek, hogy tévedtek, a beteg már túl gyenge volt ahhoz, hogy a gyomrába ültessék a szondát, a szerencsétlen így még öt napig haldoklott, majd szabályosan éhen halt.

A Mencap nevű, fogyatékosokkal foglalkozó jótékonysági szervezet szerint Ryan esete csak egy a sok közül, az állami kórházakban ugyanis elképesztő módon elhanyagolják az ilyen betegeket. A hírek szerint az egészségügyi ombudsman is hasonló véleményen van, s erről még a hónapban jelentést ad ki.

A Mencap emlékeztetett a 26 éves, rákbeteg Emma Kemp esetére, akitől megtagadták a kezelést, pedig az talán megmenthette volna az életét. Sokkolta a közvéleményt a 30 éves Mark Cannon ügye is; ő két hónappal az után halt meg, hogy lábtörés miatt kórházba került.

Mivel e betegeknek olykor súlyos kommunikációs nehézségeik vannak, a kórházi személyzet egyszerűen nem veszi a fáradságot, hogy meg tudja magát értetni velük.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×