eur:
388.6
usd:
359.81
bux:
68107.41
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szavazzon a világ hét természeti csodájára!

A Grand Canyon, a Mount Everest és Loch Ness szerepel egyebek közt a világ hét természeti csodája címre esélyes helyszínek között - jelentették be szerdán a szervezők. A jelöltek listájára összesen 222 ország 261 természeti képződménye került fel.

A svájci székhelyű nonprofit szervezet 2007-ben kezdte a munkát, s azóta internetes szavazás segítségével 441 helyszínt gyűjtött össze, elsősorban hegycsúcsokat és tavakat. Ezt követően az alapítvány minden országból kiválasztotta azt a helyszínt, amelyre a legtöbb voks érkezett, így állították össze a 222-es listát. Ez kiegészült olyan természeti képződményekkel, amelyeket két ország "birtokol", így például az Egyesült Államok és Kanada határán lévő Niagara-vízeséssel.

A 261 jelöltből kerül ki az internetes szavazás során a 77 "középdöntős". A szervezők reményei szerint a voksolásban legalább egymilliárd szavazó vesz majd rész, akik július 7-ig nyilváníthatnak véleményt. A voksolóknak regisztrálniuk kell magukat, megakadályozandó, hogy valaki kétszer szavazzon.

Federico Mayor, az UNESCO volt főigazgatójával az élen zsűri választja ki júliusban a döntősök 21-es listáját.

A világ hét természeti csodáját a szavazás következő körében választják ki 2011-ig - ezúttal a világhálón, telefonon és faxon is lehet majd voksolni.

Másfél éve választották ki a világ hét csodáját. A szavazás során, amelyben 100 millióan vettek részt, a gízai piramisok, a római Colosseum, a kínai Nagy Fal, az indiai Tadzs Mahal, a jordániai Petra, a Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiróban, a perui Machu Picchu, valamint a mexikói Chichén Itzá bizonyult a legnépszerűbbnek.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában mérsékelt emelkedés látszik a mai kereskedésben és a határidős indexek állása alapján az USA-ban is pozitív felütéssel indulhat a nap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×