eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Károsak a "csöpögős" romantikus filmek

Az edinburghi Heriot Watt Egyetem pszichológusai szerint azok a romantikus filmek, amelyek túl messze vannak a valóságtól, károsak a szerelemre, mert azt az illúziót keltik, hogy a sors kegyelméből minden probléma megoldódik.

Ezekben a filmekben a nagy Õ rózsaszállal a szájában tűzoltólétrán kúszik fel szerelméhez és dacolva mindennel, feleségül kéri, elutasítás esetén pedig szomorúan kóborol az elhagyott utcákon.

Gary Salomon amerikai pszichoterapeuta, aki elsőként beszélt filmterápiáról, azaz arról, hogy a filmek hatással vannak mentális egyensúlyunkra, igazat ad a skót kutatóknak.
Az edinburghi egyetem kutatói egy 100 fős, önkéntesekből álló csoporttal foglalkoztak, amelyben voltak olyanok, akik eleve hittek a sors által rendelt szerelemben és voltak reális gondolkodásúak is. A nekik bemutatott rózsaszínű filmek hatására az előbbiek még inkább meggyőződtek nézeteik helyességéről, az utóbbiak azonban nem váltak a szappanoperák kedvelőivé.

A kutatók megállapították: ezek a filmek főként azokra hatnak károsan, akiknek már különben is patologikus víziójuk van a szerelemről. Egy már létező alapproblémát súlyosbítanak és ez nem segít a párkapcsolat valódi problémáinak, buktatóinak megértésében

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×