eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Klauzál téri WC is Budapest nevezetességei között - nézegessen!

Budapest híres középületei és hídjai közül huszonhatról érhető el a Google Earth lapos, műholdképes felületéből kiemelkedő térbeli modell. A kezdeményezésből nem zárják ki a hobbistákat sem, akik már eddig is készítettek modelleket. Így repíti a világhír felé a Google például a Klauzál téri nyilvános illemhelyet, a Topánka utca panelházait, vagy éppen "Schönherz Dormitory" néven a Műegyetem egyik kollégiumát.

Budapest híres középületei és hídjai közül jelenleg huszonhatról érhető el a Google Earth lapos, műholdképes felületéből kiemelkedő, szabadon forgatható térbeli modell, de ez csak az első lépés: a szám folyamatosan növekedhet majd.


A kezdeményezésről az InfoRádió is hírt adott. A profi képek itt tekinthetőek meg. A tájékoztatón elhangzott, hogy a kezdeményezésből nem zárják ki azokat a hobbistákat sem, akik már eddig is készítettek épületeket a Google Earth-höz. A Parlament épülete például egy ilyen munka, amelynek már csak a textúráját javította fel a Google hazai partnercége, hogy elhelyezhesse azt a "hivatalos" modellek között.

A hobbisták alkotási is megtekinthetők a világhálón. A híres építmények sorában néhány alternatív látnivaló is felbukkan. A Budapest nevezetességei iránt mélyebben érdeklődők így például 3D-ben csodálhatják meg a Klauzál téri nyilvános illemhely épületét, amelynek fényét a rajta lévő graffitik is emelik.

Nagy kedvencek lehetnek a Topánka utca panelházai is, ezekről több modell készült. A lakótelep kategóriában a legjobbnak talán a XX. kerületi lakótelepi házak című munka mutatkozik, de az Õrmező blokkjai is felbukkannak a neten. Schönherz Dormitory néven a Műegyetem egyik kollégiumát is megcsodálhatják azok, akik a világhálón bóklászva Budapestre kanyarodnak.

A mostani induláskor felkerült hídmodelleket kritika is érte azért, mert látszik alattuk az eredeti műholdkép, vagyis olyan, mintha például kétszintes lenne a Lánchíd. A hibát nem a modell készítői vétették: a Google nem teszi lehetővé, hogy ezeket a részleteket lefedjék.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×