Holland kutatók arra kérték a vizsgálatban résztvevő 585 önkéntest, hogy válasszanak a felsorolt nassolnivalók közül: alma, banán, csokiszelet és gofri. A résztvevők fele mondta azt, hogy az almát vagy a banánt választaná.
Amikor azonban egy hét múlva a kutatók eléjük rakták a harapnivalókat, azok közül, akik korábban az egészségesre szavaztak, 27 százalék mégis az édességet választotta. Azok pedig, akik eredetileg is az egészségtelen ételt választották, 90 százalékban a csokiszeletet vagy a gofrit vették el.
A Journal of Nutrition Education and Behavior szaklap őszi számában megjelenő tanulmányban a kutatók úgy fogalmaznak: míg a szándékainkat képesek vagyunk uralni, valós választásaink gyakran tudatalattiak és ösztönszerűek.
Bár a vizsgálatból kiderült, hogy nassolásnál jelentős különbség van a szándék és a cselekedet között, azok, akik eredetileg az egészséges ételt választották, nagyobb valószínűség szerint nyúlnak az almához és a banánhoz, mint azok, akik már eleve az egészségtelen harapnivalóra szavaztak.
A holland kutatók szerint az emberek fele ösztönösen az egészségtelen ételt választja - ezt a réteget kell meggyőzni arról, hogy van más alternatíva is van.
Tragédia a Balatonnál, a nemzetközi sajtó is beszámolt róla