eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jó hír a kávé szerelmeseinek

Sokak számára kezdődik a napi rutin egy csésze diétás tejeskávéval vagy egy erős duplaeszpresszóval. Számtalan tanulmány taglalta már a kávé negatív hatásait, például azt, hogy szívbetegségekhez vezet, vagy, hogy felborítja a szervezet vízháztartását. A kávézók megnyugtatására egy brit lap most mindezeket cáfolta.

A kávé épp annyira hidratáló, mint a víz

Sokak szerint a kávé vízhajtó, ezért felborítja a szervezet vízháztartását. Egy friss kutatás szerint azonban a kávézóláncokban kapható kisebb adag kávékra ez nem igaz, azokban ugyanis mindössze 330 milligramm koffein van. A kávé vízhajtó hatása pedig csak akkor jelentkezik, ha legalább 550 milligramm koffeint viszünk be a szervezetünkbe.

A kávé nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A magas vérnyomásban szenvedőknek eddig azt ajánlották, hogy tartózkodjanak a kávé fogyasztásától, mert az növeli az esélyüket a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. A Kaliforniai Egyetem azonban egy kutatásában ennek épp az ellenkezőjét állapította meg: nem bizonyítható, hogy a tíz legveszélyesebb kardiovaszkuláris probléma kialakulásában szerepet játszik a kávé. Sőt. A kutatók 27 ezer nő életútját követték nyomon 15 éven át. Mindegyikük legalább egy, legfeljebb három kávét ivott meg egy nap. Kiderült, hogy 24 százalékkal ritkábban fordultak elő közöttük a szív- és érrendszeri betegségek, mint azok között, akik egyáltalán nem kávéznak. Igaz, nagyobb mennyiségű kávé elfogyasztása már kedvezőtlen hatásokkal is járhat.

A koffein csökkenti számos daganatfajta kialakulásának esélyét

A kávé bizonyítottan csökkenti egyes rákos daganatok kialakulásának esélyét, arra pedig egyelőre nincs kétséget kizáró bizonyíték, hogy előidézne egyéb daganatokat. Japán kutatók 90 ezer nőt és férfit monitoroztak majd egy évtizeden át, kutatási eredményeiket pedig 2005-ben közölték. Eszerint napi két kávé a felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

A kávé javítja a közérzetet

A kávé kétség kívül növeli a boldogságérzetet, energiát ad, éberebbé tesz és alkalmasabbá a társas érintkezésre. Ezt az egyesült államokbeli John Hopkins School of Medicine is megállapította. Azt is kimutatták, hogy a kávét rendszeresen fogyasztók között kevesebb a depresszióban szenvedő beteg, sőt egy másik, a Harvard Egyetemen végzett kutatás szerint azok közül, akik naponta minimum két, maximum négy kávét isznak, fele annyian követnek el öngyilkosságot, mint akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét.

A koffein segíti a sportolókat a felépülésben

Egy friss kutatás szerint érdemes a sportolóknak kávéval kiegészíteniük az étrendjüket, a fekete folyadék ugyanis 60 százalékkal segíti az izom regenerálódását az extrém terhelések után. Sok sportoló iktatja be étrendjébe a különböző energiaszeleteket, - italokat vagy más táplálék-kiegészítőket. Ezek mellé nyugattan fogyaszthatnak kávét, mert az szintén hasznos számukra, a többi mellett az emésztésüket segíti.

Kockázatok is vannak

A kutatók mindezek mellett a kávé veszélyeire is felhívják a figyelmet. A többi közt arra, hogy aki túl sok koffeines italt fogyaszt, az függővé válhat. Ha sokat fogyasztunk az élénkítő italból, az alvási problémákhoz vezethet, nagy mennyiségben pedig igenis vízhajtó a kávé. Érdemes tehát odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre, amely a legtöbb ajánlás szerint nem haladhatja meg a napi három adagot.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Japán és Oroszország kapcsolata az elmúlt években nem alakult túl jól, amely jelentős részben a történelmi ellentétek megoldatlanságán alapul. A két hatalom a japán szigetvilág északi részén került összetűzésbe, a területi kérdéseket pedig a második világháború óta nem sikerült megnyugtatóan rendezni, ezért jogi szempontból gyakorlatilag itt még egyáltalán nem fejeződött be a konfliktus. Voltak próbálkozások a helyzet rendezésére, ám a jelenlegi geopolitikai szituáció egyáltalán nem tűnik kedvezőnek a konstruktív párbeszédre, mivel a felek álláspontja egyre inkább távolodni látszik. Pedig a lezárás akár követendő példát is állíthatna szerte a világon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×