eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Olcsóbban ehet, aki együttműködik a "Céggel"

A csaknem két évtizede megszűnt keletnémet titkosrendőrség emlékét idéző lokált nyitott két német férfi Zur Firma (A céghez) néven - az egykori NDK lakói ezen a néven emlegették a saját állampolgárai után kémkedő titkosszolgálatot.

"Provokálni akarunk, nem csupán vicc a mi lokálunk, hanem igazi politikai szatíra" - jelentette ki a Bild című lapnak nyilatkozva a 60 éves Willi Gau, aki az 55 éves Wolle Schmelzzel együtt létrehozta a máris viták középpontjába került vendéglátóipari létesítményt. Az alapítók berliniek, de egyikük a város keleti, a másik a nyugati részében élt a fal leomlása előtt.

A lokál Lichtenbergben található, ugyanott, ahol 1989-ig a Stasi központja volt. A régi NDK realitásait parodizálva egy tévékamera-utánzat látszólag mindent rögzít, ami odabent történik, a falakat pedig hiteles Stasi-iratok dekorálják.

A vendégek jelentkezhetnek "együttműködőnek", ahogy hivatalosan a szomszédaikról és rokonaikól jelentéseket készítő besúgókat nevezték - így 10 százalékos kedvezményt kapnak az ételek-italok árából "a Cégnél".

A két berlini jóbarát az NDK-nosztalgia hullámát kívánja kihasználni, tekintettel arra is, hogy közeledik a német kommunista állam bukásának huszadik évfordulója.

Nem mindenki fogadta azonban jó szívvel a Zur Firma megalapítását: ugyancsak a Bildnek nyilatkozva Alexander Hussock, egy olyan társaság elnöke, amely az NDK áldozatainak megsegítéséért dolgozott, kifejtette: "Sokan vannak, akik még ma is remegnek a Stasi puszta említésére is, ezért ez a téma túl komoly ahhoz, hogy viccelődjenek vele".

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×