eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Országos defibrillátorprogram Nagy-Britanniában - 8 éve

A hirtelen szívhalál esetén a szívritmus helyreállítására alkalmas defibrillátorok nagy-britanniai kihelyezése nagyforgalmú nyilvános helyekre sikeresnek bizonyult, ezért javasolják a program kiterjesztését. A szigetországban nyolc éve indított, életmentő kezdeményezés eredményeit a Resuscitation folyóirat közölte.

A program Londonban kezdődött: nyilvános helyeken, repülőtereken, földalatti-állomásokon, bevásárlóközpontokban a hirtelen szívhalálból újraélesztéshez szükséges defibrillátorok bárki számára elérhetők lettek.

A váratlan, hirtelen szívhalál legtöbbször úgy következik be, hogy a szív a ritmusos összehúzódások helyett egyik pillanatról a másikra remegni, fibrillálni kezd, ezért a vérkeringés megszűnik. A defibrillátor ilyenkor a mellkasra mért áramütéssel megszünteti a ritmuszavart és a szív ismét működni kezd.

Michael Colquhoun és munkatársai a hat év alatt bekövetkező hirtelen halálesetek adatait dolgozták fel. Az Egyesült Királyságban a nem egészségügyben dolgozó járókelők 1530 újraélesztést végeztek 1999 és 2005 között. Hirtelen halál miatt az áldozatoknak 48 százalékát kezelték áramütéssel, ami 33 százalékban ez eredményes volt.

Ezek az emberek sürgősen kórházba kerültek, ahol kezelésüket folytatták. Végül a hirtelen halál miatt kezelteknek 18 százaléka mehetett haza. Azok közül, akiknek a közelében nem volt defibrillátor és ezért nem részesültek gyors beavatkozásban, csak 1,6 százalék került élve otthonába.

A túlélés esélye egyértelműen akkor volt a legjobb, ha a közelben lévők késedelem nélkül elkezdték a mellkas szapora, ritmusos nyomogatását az álló szív munkájának helyettesítésére és perceken belül alkalmazták a defibrillátort, ha arra szükség volt.

Wales városaiban két éve kezdték kihelyezni a félautomata elektromos eszközöket. Ezrek tanulták meg a defibrillátorok használatát, az újraélesztés alapjait. Tavaly a régió két legforgalmasabb idegenforgalmi városában jelentkeztek önkéntesek erre a képzésre. A négyórás tanfolyamon minden nagykorú részt vehetett.

Walesben az iskolások egy vizsgálatban fél óra alatt tanulták meg az újraélesztést és a 9-14 éves gyerekek kitűnően végezték a próbababa életre keltését. Hasonló tapasztalatokról számoltak be hollandiai és amerikai iskolákból is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×