a perui Huachóban harmadik éve megrendezett tengerimalac fesztivál ünnepelt résztvevőinek - valószínűleg anélkül, hogy a tengerimalacok akármennyire is el lettek volna ragadtatva ettől.
Ráadásul még ők jártak jobban, mert társaik a tányéron végezték.
Az Andokban ugyanis a tengerimalac számít a legfinomabb húsételnek. Errefelé őshonosak ezek az állatok, és zsírszegény húsuk fontos részét képezi a helyi étrendnek.
Ilyenkor, az őket "ünneplő" fesztiválon sokan gyűlnek össze, hogy különféle módon készítsék el a tengerimalacokból összeüthető fogásokat. Valaki megsüti, valaki megfőzi, akadnak grillezők és olyanok is, akik füstölve szeretik a kis állat húsát.
Sok szakács fej nélkül tálalja a kész fogást, mivel így talán könnyebben eladhatja azoknak a külföldi turistáknak is, akik gyermekkorukból még házikedvencként emlékeznek a kisállatra, amelyet elpusztulásakor a család több tagja is megsiratott.
Azok, akik megkóstolták a kész tengerimalachúst, valahova a nyúl és a csirke közé teszik annak ízét.
Mivel a tengerimalac igen szapora fajta, az Andokban számos család tart otthon egy kis tenyészetet, hisz akármikor anyagi problémái akadnak a famíliának, pártucat kisállat eladásával máris van mit a tejbe aprítani.
Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban