eur:
387.95
usd:
360.08
bux:
69208.17
2024. május 9. csütörtök Gergely

Tíz ártalmas dolog - ami valójában egészséges

A sör segít megelőzni a szívbetegséget, a csokoládé pedig rákot, míg a szex a legkellemesebb és legkönnyebb mód a stresszoldásra. Élvezze hát a korábban ártalmasnak tartott dolgokat - persze csak mértékkel, és csak addig, amíg a következő kutatás be nem bizonyítja, hogy ezt is rosszul tudtuk.

A livescience.com összegyűjtötte annak a tíz dolognak a listáját, amelyekről korábban azt tanultuk, hogy ártalmasak - ám kutatások bebizonyították, hogy ez nem igaz.

Íme, a lista:

10. A sör

A sört sokáig háttérbe szorították az egészségesebb alkoholos italok. S bár azt senkinek nem javasoljuk, hogy egy pohár, antioxidánsokban gazdag Pinot Noir helyett ezentúl igyon egy jó nagy korsó világos sört, a legfrissebb kutatások azt bizonyítják, hogy a mérsékelt sörfogyasztás valóban javítja a szív- és érrendszer működését. Bárcsak valaki bebizonyítaná a virsli és a csípős csirke szárnyak egészségvédő hatását is!

9. A düh

Ha Ön olyan ember, aki magába fojtja a dühét, akkor sürgősen szokjon le erről! Kutatások bebizonyították, hogy a dühkitörés egészséges, sőt: hatékonyabban segít megbirkózni a nehéz helyzetekkel, mint az, ha valaki ilyenkor megijed. Ám - mint mindent ezen a listán - a dühöt is mérsékelten szabad csak kiélni: ha valaki nagyon hosszú ideig marad dühös, az már egészségügyi problémákhoz, például magas vérnyomáshoz, alvási zavarokhoz és tüdőkárosodáshoz vezethet.

8. Kávé

A kávéról folyik talán a legtöbb vita; van, aki szerint jó és van, aki szerint rossz az egészségünknek. Vagy mindkettő? A konszenzus akörül kezd kialakulni, hogy a kávé antioxidánsban gazdag, és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Ráadásul van valami a kávébabban, ami csökkenti a májzsugorodás és a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának veszélyét.

7. LSD

Természetesen távol áll tőlünk, hogy támogassuk a kábítószer-fogyasztást, de ettől még tény: a kemény alkoholisták esetében az LSD kis adagban segít a leszokásról és megakadályozza a visszaesést. Pedig a vizsgálatokat már jó néhány évtizede végezték, és sok alanyuk azóta sem iszik. A kutatások eredményét persze még meg kell erősíteni - és semmiképpen sem szabad otthon kipróbálni.

6. Napozás

A túlélésünk szempontjából létfontosságú, hogy a testünket napsugár érje - ám ha a napozás túlzásba visszük, az halálos lehet. Az asztmások számára pedig kimondottan egészséges az ultraibolya-sugárzás - állítják kutatók, akik egérkísérletekkel bebizonyították, hogy a napsugár elnyomja az immunreakciót, amely asztmát okoz. A napozás ráadásul - még a közvetett, vagyis az, amely árnyékban éri az embert - javítja a hangulatot, az irodában dolgozóknál megelőzi a délutáni álmosságot. Arra azonban nincs mentség, ha valaki reggel kifekszik a napra, és estig égetteti magát.5. Férgek

A férgek hátborzongatóak, nyálkásak és összességében undorítóak - de életet menthetnek. A férgek a tudomány új csodaszerei, amelyeknek a használatát 2003-ban az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatala (FDA) jóváhagyta, mint az egyetlen élő orvosi "berendezését". Ha a férgeket súlyos sebekbe teszik, akkor ott elpusztítják a baktériumokat és az elhalt sejteket, elősegítve a gyógyulást, és megakadályozva a fertőzést.

4. Marihuána

Bár a marihuánáról azt tartják, hogy a használata emlékezetvesztéshez vezet, most ironikus módon éppen egy olyan betegség kezelésében használhatják, amely emlékezetvesztéssel jár: az Alzheimer-kóréban. Egérkísérletek legalábbis azt bizonyítják, hogy a marihuánában található gyulladásgátló anyagok megakadályozzák az agyban a fehérjék felhalmozódását - márpedig ez a betegség egyik fő oka. S hogy mikor kezdje a megelőző kezelést? Ha ránk hallgat, vár vele addig, amíg befejeződnek a humán kísérletek!

3. Vörösbor

A szívbetegségek által legkevésbé sújtott populációban - például a farnciák körében - a mindennapos étrend szerves része a vörösbor, amelyről régóta tudjuk, hogy hatékony a rák- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A kulcs: az az antioxidáns, amely különösen a vörös szőlő héjában található - ez a reszveratrol. A legújabb kutatások egyenesen azt bizonyítják, hogy a reszveratrol segít hosszabb ideig élni, és csökkenti az ínybetegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. Bizonyos kutatások szerint a vörösnél jóval kevésbé egészséges a fehérbor, amelynek készítésekor a szőlő héját eltávolítják, majd a bort erjesztik.

2. Csokoládé

Örülhetnek a csokirajongók: egyre újabb és újabb kutatások bizonyítják be, hogy kedvenc édességük jótékony hatásai felülmúlják a veszélyekét. A csokoládéban található antioxidáns flavonolok ugyanis segítenek megelőzni többféle rákbetegséget és az artériák eltömődését. Sőt, egy egészen friss jó hír: ezek a csodálatos anyagok még a vér agyba áramlását is segítik, s ezáltal védenek a demenciától! Fontos azonban, hogy a lehető legnagyobb kakaótartalmú csokoládét válasszuk - a sok cukrot tartalmazó csokoládé egy csöppet sem egészséges!

1. Szex

A kutatók rájöttek, hogy a szex sokkal többet jelent, mint "szimpla" kielégülést. A nyilvánvaló evolúciós célon kívül a szex kellemes és könnyű módja a stresszoldásnak, csökkenti a koleszterin-szintet és javítja a vérkeringést az egész szervezetben - ha esetleg indokra lenne szükségük.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×