eur:
388.99
usd:
363.66
bux:
68187.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ha nyár, akkor vesekő - 5 tipp, hogyan kerüljük el

Nyári forróság, izzadás, kiszáradás - ezek a vesekő kialakulásának feltételei, ám egy kis odafigyeléssel meg tudjuk előzni a kellemetlen problémát.

Szakértők szerint egyre elterjedtebb betegség a vesekő, ami a nyári hőség idején még több embernél okoz problémát, pedig könnyen ki lehet küszöbölni a kellemetlenséget. Íme, 5 hasznos tipp:

1. Igyunk sok vizet

Köztudott, hogy a szervezet folyadékszükséglete átlagosan napi 2-2,5 liter, ami nyáron még több lehet. Ám azoknak, akiknek egyszer már volt vesekövük, vagy tudják, hogy hajlamosak rá, napi 18 pohár folyadék elfogyasztását javasolják a szakemberek.

2. Limonádé

A limonádé növeli a vizelet citráttartalmát, ami segít megelőzni a vesekő kialakulását.

3. Kerüljük az oxalátban gazdag élelmiszereket

A vesekő anyaga a kálcium-oxalát, így figyelnünk kell arra, hogy elkerüljük az oxalátban gazdag élelmiszereket, mint például a rebarbarát, a spenótot, a céklát, a mángoldot, a búzacsírát, a földimogyorót, a csokoládét, az indiai fekete teát vagy a paradicsomot.

4. Kevesebb sót fogyasszunk

Szakértők szerint nem ajánlott napi 1 teáskanálnál több sót fogyasztani, ugyanis a túl sok só növeli a vér kálciumszintjét, és ez szintén a vesekő kialakulásához vezethet.

5. Vegyünk vissza a húsból

A fokozott húsfogyasztás következtében a szervezetben felszaporodhat a húgykősav, ami kellemetlenségeket okozhat. Szakértők főleg a vörös hús (sertés, marha) napi adagjának csökkentését javasolják.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×