eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A hős, aki soha nem megy ki a divatból

Sok angol nyelvű regény, illetve filmadaptáció hódította meg a világot, de egy sem aratott olyan osztatlan sikert, mint a James Bond-sorozat.

A legutóbbi összegzés szerint legkevesebb 67 honlap foglalkozik kizárólag a 007-es ügynökkel, aki megszámlálhatatlan imitátort és parodistát ihletett meg, és természetesen az üzlet is kihasználja hírnevét. Alig-alig van olyan használati tárgy, amit ne lehetne megvásárolni Bond-kivitelben: a babától a nyugágyig, a mandzsettagombtól a rágógumiig minden kapható.

A korábban főként a kommunizmus ellen küzdő titkosügynök népszerűségét még a keleti blokk is igyekezett kihasználni, James Bond keleti változata Avakum Zahov névre hallgatott, és joga volt gyilkolni a marxizmus-leninizmus védelmében.

Az ügynök népszerűsége teljességgel nemzetközi, a filmekből kiragadott híres idézeteket számos nyelvben szállóigévé váltak. Egy becslés szerint a világ népességének fele látott legalább egy 007-es filmet.

Érdekesség, hogy az igazán lelkes James Bond-rajongók sokszor élesen megosztottak: Ian Fleming regényeinek hívei, a filmek szerelmesei, illetve a mindkettőért rajongók elkülönülnek egymástól, és gyakran lenézik a másik csoportba tartozókat.

Ma már nyugodtan kijelenthető, hogy James Bond halhatatlan, népszerűsége generációktól és nemektől függetlenül töretlen, mindez csak a Sherlock Holmes-történet sikeréhez mérhető. A filmek eddig mindig kiválóan alkalmazkodtak a változó időkhöz, ami persze jelentős részben az "alapanyagot" biztosító Ian Flemingnek köszönhető.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×