eur:
389.37
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Benyújtották a számlát a megalázott királynak

Újabb intézkedés jelzi Nepálban, hogy a királyi hatalom nem abszolút többé, sőt már alig-alig létezik: az állam nem fizeti az uralkodóház közüzemi számláit, így könnyen lehet, hogy a palotákban kikapcsolják a villanyt. Igaz, addigra a királyság is megszűnhet.

Csapás csapás után érte a nepáli monarchiát az utóbbi években. A sötét korszak 2001. június 1-jén kezdődött, amikor a részeg Dipendra herceg lemészárolta az uralkodócsalád kilenc tagját, köztük Birendra királyt, majd magával is végzett.

A vérengzés után a király öccse, Gianendra került a nepáli trónra, és a hosszú évek óta tartó maoista lázadás elfojtásának jelszavával 2005 februárjában magához ragadta az abszolút hatalmat, a demokrácia-párti tüntetések hatására azonban 2006 áprilisában kénytelen volt visszakozni, és a parlamentnek átadni a tényleges hatalmat.

Azóta a monarchia helyzete folyamatosan romlik, a rojalisták által isteni származásúnak tartott király arcképét eltávolították a nemzeti fizetőeszközről, a palotáit államosították, majd decemberben a parlament rendszerváltásról döntött: az áprilisi választások után - ha csak az új törvényhozás másként nem dönt - a királyságot köztársaság váltja fel.

Gianendra király és családja a köztársaság kikiáltásáig még a palotában lakhat, ám addig is benyújtottak neki egy 152 millió forintnak megfelelő összegű villanyszámlát. Korábban a kormányzat fizette a 239 éve uralkodó Shah-dinasztia közüzemi számláit, 2006 óta azonban a kabinet már nem egyenlíti ki a tartozást, ami így egyre csak gyűlik.

A 29 milliós ország vízügyi minisztere, egyben az áramszolgáltató elnöke szerint a képlet egyértelmű: a királynak kell fizetnie, és ha nem teszi meg, akkor kikapcsolják az áramot a palotákban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×