eur:
389.33
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fényűzően él a korrupt köztisztviselő

Büntetésének jelentős részét megúszta egy brit közhivatalnok, akinek a nevéhez a brit védelmi minisztérium egyik legjelentősebb korrupciós botránya fűződik.

A Guardian napilap által felmelegített történet előzménye, hogy Gordon Foxley-t, a védelmi minisztérium fegyverzetbeszerzési osztályának 1981 és 1984 közötti vezetőjét 1994-ben négyéves börtönbüntetésre ítélték kenőpénzek elfogadása miatt.

A férfi olasz, norvég és német fegyvergyártó vállalatoktól fogadott el csúszópénzt, a külföldi cégeknek kedvező döntéseivel pedig mérhetetlen károkat okozott a brit hadiiparnak, a blackburni Royal Ordnance Factory fegyvergyárban több száz munkahely szűnt meg a megrendelések elapadása miatt.

Gordon Foxley két évet ült börtönben, és ma már az úszómedencével ellátott Oxfordshire grófságban lévő otthonában él. Az ítélet szerint további három évre került volna rács mögé, ha nem fizet 1,5 millió fontot a védelmi minisztériumnak - nem fizetett, mégsem kellett visszatérnie a börtönbe.

A férfi vagyona jelentős részét a családtagjaira íratta, akik egymás után fizetésképtelenséget jelentettek be, így csak mintegy félmillió fontot sikerült behajtani a családon. 1997 óta szinte semmilyen előrelépés nem történt az ügyben.

A bíróság egyébként 1,3 millió font kenőpénz elfogadását találta bizonyítottnak, gyanús ugyanakkor, hogy annak idején 3,5 millió font volt a férfi bankszámláján, miközben 25 ezer fontot keresett havonta.

A három külföldi vállalat 3,39 millió fontot fizetett egy peren kívüli egyezség keretében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×