eur:
389.33
usd:
362.4
bux:
68692.71
2024. május 8. szerda Mihály

Egy videojáték okozza a ritka rovar vesztét

Egy Japánban népszerű videojáték miatt teljesen kipusztulhat kizárólagos élőhelyéről, az észak-törökországi Amanos-hegységből a szarvasbogarak egyik alfaja.

A Mushiking, vagyis Rovarkirály nevű videojátékban virtuális szarvasbogarak küzdenek egymással. A játék annyira népszerűvé vált a japán gyermekek körében, hogy sokan valódi ízeltlábút kérnek maguknak háziállatként.

A növekvő igény miatt évente egymillió bogarat szállítanak Japánba Törökországból, ahol az Amanos-hegység az egyik alfaj kizárólagos élőhelye.

Az ízeltlábúakat a helyiek gyűjtik össze, akiktől magukat kutatónak kiadó német vállalkozók vásárolják meg 3-20 dollárért (600-4000 forintért). A szarvasbogarakat aztán ennek az összegnek a többszöröséért adják el a japánoknak internetes aukciós oldalakon. Volt olyan, aki háromezer dollárt (hatszázezer forintot) is fizetett egy bogárért.

Ez a folyamat azonban ahhoz vezet, hogy a szarvasbogarak egyik alfaja teljesen kipusztul kizárólagos élőhelyéről, az észak-törökországi Amanos-hegységből. Török környezetvédők már figyelmeztettek, hogy a rovarok száma rohamosan csökken a térségben.

Egy török szervezet beadvánnyal fordult az ankarai mezőgazdasági és erdészeti minisztériumhoz, hogy figyelmeztessen a rovartani holokausztra. "A kihalás fenyegeti a szarvasbogarakat, és ezt a folyamatot meg kell állítani" - közölte Nazim Sonmez, az állatvédő szervezet elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×