eur:
388.62
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Hetven fölött újra kell vizsgázni a jogosítványért

Autóvezetői vizsgára kényszerítené a brit kormány javaslata a hetven éven felülieket. Így akarják csökkenteni a balesetek számát, amelyeket az idős sofőrök okoznak.

A brit statisztikák szerint hárommilliónál több hetven feletti embernek van jogosítványa - ez nem egészen két év alatt 300 ezres növekedést jelent. Ráadásul az idős sofőrök aránya rohamosan nőni fog, hiszen a népesség öregszik, és az emberek hetven fölött is igyekeznek megőrizni mobilitásukat.

A hetven évnél idősebbek felének van jogosítványa - ez az arány tíz éve még csak 38, 1976-ban pedig 15 százalék volt.

A brit biztosítók szövetségének adataiból az is kiderül, hogy a hetven felettiek háromszor akkora eséllyel vesztik életüket, vagy sérülnek meg súlyosan autóbalesetben, mint a 40-65 év közöttiek.

Önkéntes vallomás

Hetven fölött ugyan háromévente mindenkinek ki kell töltenie egy nyomtatványt az egészségi állapotáról - azt azonban senki nem ellenőrzi, hogy őszintén válaszolnak-e a kérdésekre.

Az autósok vizsgáztatását, a jogosítványok kiadását és a rendszámok regisztrálását végző ügynökség, a DVLA ezért azt javasolja, hogy az időseket kötelezzék egy-három vizsga letételére. A jogosítvány meghosszabbításának feltétele lenne az orvosi - többek között a szemészeti - vizsgálat is.

A helyi hatóságok emellett önkéntes vizsga lehetőségét is felajánlanák az időseknek. Szakképzett oktatók hívnák fel a figyelmüket azokra a veszélyekre, amelyek az időseket különösen fenyegetik, és felkészítenék őket arra, hogyan lehet ezeket elkerülni.

Senki sem kapta meg a legjobb minősítést


Gloucestershire-ben tavaly már be is vezették ezt a rendszert. Az önként jelentkezők egy órát vezettek oktató jelenlétében - a saját autójukon, ismerős útvonalon. Az oktató figyelmeztetett minden olyan alkalommal, amikor a sofőr hibát követett el, majd "leosztályozta" a résztvevőt: az ötpontos skála a nagyon biztonságostól a biztonságot veszélyeztetőig terjed.

Az eddigi 32 idős jelentkező közül egy sem kapta meg a legjobb minősítést.

Néhány súlyos baleset, amelyet idős sofőr okozott:

A 75 éves Lord Walker of Worcester a múlt héten elveszítette az ellenőrzést Jaguárja fölött, és belerohant egy családi ház nappalijába.

A 86 éves Joan Gordon rossz irányban hajtott le az A1-es útról, az egyirányú úton a szembejövőknek kellett őt kerülgetniük.

A 76 éves Annie Dunlop hét, egymás mögött álló autót tört össze, mert elfelejtette felvenni a nagyothalló készülékét, így nem hallotta, hogy jár a motor.

A 83 éves John Orr nem adta meg az elsőbbséget a körforgalomban, így kis híján belerohant egy teherautóba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×