eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Paul McCartney és David Beckham nyomában

Angliában megkezdodött a Cserkész Világtalálkozó, a dzsembori, 155 országból negyvenezer résztvevővel, közöttük az 500 fős magyar csapattal. A találkozó augusztus 8-áig tart.

A cserkészet idén ünnepli alapítása századik évfordulóját, és még mindig élő, aktív és népszerű, világszerte 28 millió tagja van, 216 országban. A földkerekségen csak hat olyan ország létezik, amelyben nincsenek cserkészek: Kína, Kuba, Laosz, Észak-Korea, Andorra és Mianmar (Burma).

Az angol Lord Baden-Powellt, aki 1907-ben kalandvágyó, sportos és jótettekre kész fiúk számára alapította a cserkészetet, egy nemrég készült felmérés a XX. század tizenharmadik legbefolyásosabb személyiségének találta.

Az idősebbek közül sokan emlékezhetnek még a hárshegyi cserkészparkra, ahol nagy táborozások voltak, és a második világháború előtt egy ízben Baden-Powell, azaz B.P. is megjelent, cementbe öntött lábnyomát a háború után egy ideig még meg lehetett ott tekinteni.

A magyar cserkészet nagy eseménye a gödöllői dzsembori volt. Ehhez hasonló, de még annál is nagyobb szabású találkozó kezdődött most el az angliai Hylands Parkban, Chelmsford város közelében, Londontól 30 kilométerre.

Az időjárás kicsit megemberelte magát, a megnyitó műsornak csak a vége felé eredt el az eső, de ez nem zavarta abban a 40 ezer cserkészt, hogy együtt énekelje Bon Jovi "Living in Prayer" című dalát. Vegyes kórus volt ez, mert 1991 óta lányok is csatlakozhatnak a cserkészethez.

A megnyitóról beszámoló angol riporterek egyike két magyar cserkészt is megszólaltatott, a 16 éves Gábort és a 17 éves Vajkot, akik azt nyilatkozták, hogy ilyen népes táborban még nem voltak, remek dolog a nemzetközi társaságban elvegyülni, és várják Vilmos királyi herceg bejelentett látogatását.

Az altáborok népe igencsak vegyes. Talán nem mindenki tudja, hogy az Egyesült Államokban van a legtöbb cserkész, több mint 10 millió. Cserkész volt az első 29 űrhajós közül tinédzser korában 26. És cserkész volt például a Beatles-tag Paul McCartney, a filmrendező Steven Spielberg és a focista David Beckham is.

Hanganyag: Sárközi Mátyás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×