eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

BBC: visszaélések a vetélkedőkben

A BBC felfüggeszti a telefonos és interaktív játékokat, miután újabb rendellenességekre derült fény. Korábban a cég patinás ifjúsági programja, a Blue Peter okozott botrányt, miután a műsorkészítők meghamisították egy gyerekeknek szóló telefonos vetélkedő eredményeit.

A BBC alapértékei között szerepelnek a pártatlanság és az elfogulatlanság, és a brit műsorszolgáltató igyekszik hírműsoraiban megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

Ez az ethosz azonban a cég egészére is érvényes, például úgy, hogy a műsorkészítők nem tévesztik meg a szórakoztató programok nézőit és hallgatóit.

Egy a brit ORTT, az OFCOM számára készült, és szerdán publikált vizsgálat megállapította, hogy a BBC és más médiacégek is kárt okoztak azoknak a nézőknek, akik az emelt díjas játékvonalakat használták.

Az egyik BBC programmal kapcsolatban a jelentés megállapította, hogy például már azelőtt telefonos szavazásra szólították fel a nézőket, hogy az adott vonal képes volt regisztrálni a voksokat.

Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója ezért döntött úgy, hogy szerdától felfüggetsztik a cég tucatnyi tévé- és rádióadóján a telefonos játékokat. Thompson szerda délután a BBC belső hálózatán virtuális dolgozói gyűlést tartott, hogy ismertesse döntését.

Kiderült, hogy nem csak a Blue Peter című, évtizedek óta létező ifjúsági program csapta be fiatal nézőit, de "szerkesztési szabálytalanságokat" fedeztek fel több jótékonysági műsorban, így a 2006-os Sportsegélyben, a 2007-ben sugárzott HumorSegélyben, egy rádiós zenei programban és egy a gyerekeknek szóló CBBC tévéadó működésében.

Ez alatt azt kell érteni, hogy BBC-dolgozók betelefonáló hallgatóknak és nézőknek adták ki magukat.

A jótkénysági műsorok kapcsán napvilágra került csalás különösen kínos a BBC-nek, mivel ezeket a programokat többmillióan nézik és adakoznak is a műsorokban bemutatott célokra. Nagy-Britanniában komoly hagyománya van a jótékonykodásnak, és a BBC élenjár ebben a ComicRelief és SportsRelief műsorokkal.

Thompson "zéró toleranciát" hirdetett, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a dolgozók egy része nincs tisztában a pontosságra és tisztességre vonatkozó követelményekkel.

Erre egyébként már a múlt héten is emlékeztette a cég alkalmazottait, amikor a BBC-nek is bocsánatot kellett kérnie, amiért a valóságot eltorzítva reklámozott egy a királynőről szóló dokumentumfilmet.

Az álbetelefonálók nemcsak a patinás cég jóhírének ártottak sokat, hanem kollégáiknak is - a többezer BBC munkatársat újabb, az etikáról szóló belső átképzési tanfolyamra küldik el, ami a műsorkészítéstől veszi el az időt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×