INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

BBC: visszaélések a vetélkedőkben

Infostart

A BBC felfüggeszti a telefonos és interaktív játékokat, miután újabb rendellenességekre derült fény. Korábban a cég patinás ifjúsági programja, a Blue Peter okozott botrányt, miután a műsorkészítők meghamisították egy gyerekeknek szóló telefonos vetélkedő eredményeit.

A BBC alapértékei között szerepelnek a pártatlanság és az elfogulatlanság, és a brit műsorszolgáltató igyekszik hírműsoraiban megfelelni ezeknek az elvárásoknak.

Ez az ethosz azonban a cég egészére is érvényes, például úgy, hogy a műsorkészítők nem tévesztik meg a szórakoztató programok nézőit és hallgatóit.

Egy a brit ORTT, az OFCOM számára készült, és szerdán publikált vizsgálat megállapította, hogy a BBC és más médiacégek is kárt okoztak azoknak a nézőknek, akik az emelt díjas játékvonalakat használták.

Az egyik BBC programmal kapcsolatban a jelentés megállapította, hogy például már azelőtt telefonos szavazásra szólították fel a nézőket, hogy az adott vonal képes volt regisztrálni a voksokat.

Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója ezért döntött úgy, hogy szerdától felfüggetsztik a cég tucatnyi tévé- és rádióadóján a telefonos játékokat. Thompson szerda délután a BBC belső hálózatán virtuális dolgozói gyűlést tartott, hogy ismertesse döntését.

Kiderült, hogy nem csak a Blue Peter című, évtizedek óta létező ifjúsági program csapta be fiatal nézőit, de "szerkesztési szabálytalanságokat" fedeztek fel több jótékonysági műsorban, így a 2006-os Sportsegélyben, a 2007-ben sugárzott HumorSegélyben, egy rádiós zenei programban és egy a gyerekeknek szóló CBBC tévéadó működésében.

Ez alatt azt kell érteni, hogy BBC-dolgozók betelefonáló hallgatóknak és nézőknek adták ki magukat.

A jótkénysági műsorok kapcsán napvilágra került csalás különösen kínos a BBC-nek, mivel ezeket a programokat többmillióan nézik és adakoznak is a műsorokban bemutatott célokra. Nagy-Britanniában komoly hagyománya van a jótékonykodásnak, és a BBC élenjár ebben a ComicRelief és SportsRelief műsorokkal.

Thompson "zéró toleranciát" hirdetett, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a dolgozók egy része nincs tisztában a pontosságra és tisztességre vonatkozó követelményekkel.

Erre egyébként már a múlt héten is emlékeztette a cég alkalmazottait, amikor a BBC-nek is bocsánatot kellett kérnie, amiért a valóságot eltorzítva reklámozott egy a királynőről szóló dokumentumfilmet.

Az álbetelefonálók nemcsak a patinás cég jóhírének ártottak sokat, hanem kollégáiknak is - a többezer BBC munkatársat újabb, az etikáról szóló belső átképzési tanfolyamra küldik el, ami a műsorkészítéstől veszi el az időt.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018