eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Zsíradóval a szívbetegségek ellen!

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában évente több mint háromezer végzetes kimenetelű szívroham vagy agyvérzés lenne megelőzhető, ha az egészségtelen ételeket magasabb áfa terhelné.

Egy Oxfordban végzett kutatás megállapította, hogy ha 17,5 százalékkal emelkedne a zsíros, sós vagy magas cukortartalmú ételek áfája, akkor 1,7 százalékkal csökkenne a szív- és érrendszeri betegségek által kiváltott halálesetek száma.

A kutatók úgy vélik: itt az ideje, hogy bevezessék a "zsíradót".

Az ötlet már három évvel ezelőtt, Tony Blair miniszterelnöksége alatt is felvetődött, a kormányfő azonban akkor úgy vélte: egy ilyen intézkedés túlságosan is gyermekként kezelné az állampolgárokat.

Az Oxfordi Egyetem közegészségügyi kutatásokkal foglalkozó intézete azonban most komolyan vizsgálja, melyek azok az adók, amelyek változtatásával javulhatnak az egészségügyi mutatók.

Ha a javaslat megvalósul, és az emberek nem változtatnak a vásárlási szokásaikon, akkor egy átlagos család heti élelmiszerkiadása 4,6 százalékkal emelkedhet.

Az emelést azonban fokozatosan valósítanák meg: az első körben azokra az ételekre alkalmaznák, amelyek az egészségtelen telített zsírsavakban gazdagok. Ilyen a vaj, a sajtok, a pékáruk és az édességek.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×