eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Egészséges sportolók ellen fut a láb nélküli sprinter

Az egészséges futókkal együtt áll rajthoz Oscar Pistorius a hétvégi atlétikai brit nagydíjon. A 20 éves dél-afrikai férfinak még csecsemő korában amputálták mindkét lábát, és 13 hónapos kora óta mesterséges végtagokat használ.

Oscar Pistorius aranyérmet nyert az athéni paralimpiai játékokon, és ma már olyan könnyen győz le más fogyatékkal élő versenyzőket, hogy új kihívásokat keres.

A férfi szeretne részt venni a pekingi olimpián, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) egyelőre nem engedélyezte ezt számára, mert a szervezet szabályai tiltják minden technikai eszköz használatát, amely rugót, kereket, vagy más hasonló elemet tartalmaz, és előnyt biztosít más versenyzőkkel szemben.

Ennek ellenére a versenyző indul a hétvégi sheffieldi viadalon, és az IAAF-nak el kell döntenie, hogy megszegi-e a szabályokat. A szervezet nagy felbontású kamerákkal követi majd Oscar Pistorius mozgását.

A dél-afrikai versenyző szénszálas hajlított művégtagokon, úgynevezett bionikus lábakon fut, amely szerinte nem ad előnyt számára másokkal szemben, mert a szerkezet passzív, nem erősíti fel a bele "táplált" energiát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek

A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek

Tavaly év végén a hazai lakásállomány elérte a 4,6 milliót, melynek közel harmada (32 százaléka) Budapesten és Pest megyében található. A lakásszám területi eloszlása mellett azonban azok tulajdonviszonyai között is nagy eltéréseket láthatunk. Bár Magyarországon hagyományosan magas a saját tulajdonú lakásban élők aránya, egyes településeken és fővárosi kerületekben ez a holland vagy a francia arányokat idézi, miközben sok helyen a településen élők 100 százaléka saját lakásban él. Hogy ezen a téren mi jellemzi az országot nemzetközi viszonylatban és mekkorák az országon belüli különbségek, azt a KSH legfrissebb számai alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×