eur:
389.05
usd:
364.09
bux:
68039.1
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A humorérzékünket is elveszítjük idős korban?

Halálosan komoly felfedezést tettek amerikai kutatók: kiderítették, hogy a humorérzékünket is elveszíthetjük idős korban. Azért értik meg az öregek nehezebben a vicceket, mert romlik az agyműködésük.

Mivel idősebb korban az ember felfogó- és elvont gondolkodóképessége, valamint rövid távú memóriája is romlik, nehezebben érti meg a vicceket is - állapították meg a Washingtoni Egyetem pszichológusai.

Negyven egészséges 65 év feletti és negyven egyetemista vett részt a vizsgálatban, amelynek során a résztvevőknek vicceket, illetve történeteket kellett befejezniük. Egy másik feladat során ki kellett választaniuk egy-egy vicc, illetve vicces rajzos történet megfelelő befejezését több lehetőség közül.

A kutatók nem arra voltak kíváncsiak, mit tartanak a résztvevők viccesnek, hanem arra, rájönnek-e, mi volt az eredeti poén.

Kiderült, hogy az egyetemisták hat százalékkal jobb teljesítményt nyújtottak a szóbeli, és 14-el a rajzos viccek befejezésében.

A kérdés mindenképpen további vizsgálatot igényel, a nevetésnek ugyanis potenciálisan jótékony fizikai és pszichológiai hatásai is vannak - figyelmeztetett az egyik kutató.

A munka során nem vették figyelembe, mennyire élvezik a résztvevők a vicceket. Az idősebbek ugyanis éppen úgy nevethettek azokon a poénokon, amelyeket helytelenül választottak ki a lehetőségek közül.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×