eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ne aranyba fektesse a pénzét, van értékállóbb!

Az erős, aromás Pu'er teát eddig elsősorban jótékony hatásáról ismerték. Kínaiak milliói azonban ma már nem isszák - hanem gyűjtik a teát, amely hatszor többet ér, mint az arany. Csak tavaly ötven százalékkal nőtt a levél ára.

A délnyugat-kínai Jünnan tartományban termesztett Pu'er tea olyan, mint a jó bor: ahogy öregszik, egyre többet ér. 2005-ben 500 gramm 64 éves tealevélért egymillió jüant (24,9 millió forintot) fizettek egy árverésen. Vagyis hatszor annyit, mint azonos mennyiségű aranyért.

A Pu'er ára 2003 óta folyamatosan nő; akkor jöttek rá dél-kínai és hongkongi befektetők, hogy mivel a növényből csupán korlátozott mennységet termesztenek minden évben, rengeteg pénzt nyerhetnek vele, ha elraktározzák, ahelyett, hogy piacra dobnák.

Három hete ráadásul 6,4-es erősségű földrengés pusztított a tea termőterületén, s mivel így könnyen elképzelhető hiány, az árak még szédítőbb emelkedésbe kezdtek.

A Pu'er teát 350 grammos adagokban árulják. Egy kétéves adag ára 260, a 13 évesé már 1800 jüan. (Egy jüan 24,9 forint.)

A teát egyre többen választják befektetésként, így ugyanis nem csupán a pénzüket kamatoztatják, de adót sem kell fizetniük, ha eladják a készletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×