eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Hogyan autózzunk Európában?

Mintegy három millió brit indul vakációra autón Európa különböző országaiba, és sok ezren bérelnek kocsit külföldön. Az angol Királyi Autóklub ezért felmérést készített az európai autósok szokásairól és összeállítást a hazaitól eltérő KRESZ-szabályokról.

Kiderült, hogy maguk az angol autósok a legingerültebb természetűek. Szó sincs angol hidegvérről. Az angol, ha a volán mögött ül, állandóan felfortyan: "Nézd már a marhát, mit csinál!"

Viszont a görög utakon ötször annyi a baleset, mint a brit autópályákon. A legtöbb halálos kimenetelű karambol Spanyolországban éri az angolokat. Igaz, hogy a távolság miatt ott ülnek legtöbben a helyszínen bérelt, mégpedig számukra szokatlan módon balkormányos kocsiban.

Nyugodt belgák, ideges franciák

A felmérés alapos volt: 23 ország 13 ezer jogosítvány-tulajdonosnak tették fel a kérdéseket. Kiderült, hogy a legnyugisabbak a belgák, és a legvérmesebbek a franciák. Hamar kiabálni kezdenek, sőt alkalomadtán egy kis bunyó sincs kizárva.

A németek, ha nagy, erős kocsijuk van, száguldozni akarnak. Tehát az előttük menő autóra ők villognak legtöbbet, vagy a követési távolságot minimálisra csökkentve kergetik az előttük hajtót a lassabb sávra. A görögök ordítják a legtöbb gorombaságot, az angolok inkább két ujjal mutogatnak.

Teli benzineskanna és a fiatalok

Ami a szabályokat illeti, a brit autóklub figyelmeztet, hogy Magyarországon és Szlovákiában egy csöpp alkoholt se fogyaszthat a vezető, ugyanis Angliában egy korsó sör vagy egy pohár bor nem számít, a szonda egy bizonyos pontig elszíneződhet.

Görögországban tilos megtöltött benzineskannát vinni a csomagtartóban, Franciaországban a legfiatalabbak és a frissen vizsgázottak nem mehetnek gyorsabban, mint százzal.

Büntetnek, ha kifogy a benzin

Ausztriában, Olasz- és Horvátországban a lerobbant kocsi mellé csak sárga mellényben szabad kiállni. Németországban bírságot vetnek ki azért, ha valakinek az autópályán kifogy a benzinje.

Jó tudni az ilyesmit, figyelmeztet a brit Királyi Autóklub, különben nyaralási fotók helyett kórházi röntgenfelvételekkel tér haza az úrvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×