eur:
391.39
usd:
359.21
bux:
72730.44
2024. július 16. kedd Valter
Syringe with a dose of drugs, white pills and narcotics powder in a spoon on dark background. Concept of addiction, abuse and bad habits.
Nyitókép: Farion_O/Getty Images

Hat évig menekült a bolgár drogbáró, most feladta magát

A drogkereskedő ügyvédjével együtt besétált a börtönbe.

Feladta magát a hatóságoknak hétfő reggel Bulgária egyik leghírhedtebb kábítószer-kereskedője, aki 2018 óta szökésben volt, és akit az Interpol vörös jelzéssel keresett - közölte a balkáni ország belügyminisztériuma.

Az ügyben kiadott vörös jelzés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel az Interpol tagjait, helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte.

Evelin Banev, becenevén "Brendo", "aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, önként feladta magát" a szófiai börtönben - közölte a tárca szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. Az 59 éves férfi borotvált fejjel, szürke sapkával a fején, ügyvédje, Petar Zafirov oldalán tűnt fel a fővárosi börtön bejárata felé tartva a flagman.bg hírportál által a Facebookon közzétett videón.

"Banev úr feladja magát, hogy letöltse a rá kiszabott büntetést" - magyarázta Zafirov egy jelenlévő újságírónak.

Az egykori birkózót 2013-ban Bulgáriában hét és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert részt vett egy pénzmosási ügyletben. A büntetést végül 2018-ban hat évre csökkentette a legfelsőbb bíróság. Büntetését azonban soha nem töltötte le, miután a szabadlábra helyezést kihasználva eltűnt.

"Brendót" 2021 szeptemberében őrizetbe vették Ukrajnában, de az ország hatóságai - amelynek állampolgára - gyorsan szabadon engedték. Ezután nyoma veszett.

A férfit 2017-ben 20 év börtönbüntetéssel sújtották Olaszországban is, mert 2004 és 2007 között 40 tonna kokaint szerzett be Latin-Amerikából a rettegett calabriai maffia, a calabriai 'ndrangheta számára. Romániában is valamivel több mint tíz év börtönre ítélték.

2013 márciusában elrabolták a férfi akkoriban tízéves lányát Szófia egyik elegáns külvárosában lévő otthona elől. A lányt 47 nappal később váltságdíj ellenében, rejtélyes körülmények között szabadon engedték.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×