eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

25 éves gyilkossági ügy - Megpróbálta tételesen cáfolni az ellene valló tanúkat U. Alex

Tagadta bűnösségét a 25 évvel ezelőtti, Döcher-gyilkosságként ismertté vált büntetőügy perének elsőrendű vádlottja kedden a Fővárosi Törvényszéken. U. Alex, aki a sátoraljaújhelyi büntetés-végrehajtási intézetben van letartóztatásban, távmeghallgatásán vitatta az ellene valló tanúk szavahihetőségét.

Az alvilágban ismert Döcher György és bolgár testőre 1999-es meggyilkolása ügyében előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntettével vádolják az egykori éjszakai életben Turekként emlegetett U. Alexet - korábbi nevén H. Sándort - mint felbujtót; az elkövető a vádhatóság szerint a szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű B. Károly volt.

A tavaly szeptemberi előkészítő ülésen az ügyész mindkét férfira 18 év szabadságvesztés kiszabását indítványozta arra az esetre, ha beismerik bűnösségüket, de ezt egyikük sem tette meg.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott megbízta egy ismerősét, egy szlovákiai bűnszervezet vezetőjét, hogy ölesse meg egykori bűntársát és egy másik ismerősét (a férfi bolgár testőrét). Ennek alapján a gyilkosságot a másodrendű vádlottnak kellett végrehajtania: ő ölte meg a két férfit 1999. február 2-án húsz lövéssel egy XV. kerületi vendéglőben, ahol Döcher György szabadságvesztése idején engedéllyel dolgozhatott.

U. Alex és Döcher György korábban bizalmas viszonyban voltak, közösen bűncselekményeket követtek el, de kapcsolatuk elszámolási viták miatt megromlott. Turek a felvidéki, csallóközi maffia egyik klánjának vezetőjével, Sátor Lajossal kezdett üzletelni. A nyomozás azt tárta fel, hogy a Döcher elleni merényletet Sátorék szervezték meg, Turekék pedig néhány héttel később Sátorék legfőbb riválisai, a Pápay-klán tíz tagjával végeztek egy dunaszerdahelyi vendéglőben.

A Magyarországon és Szlovákiában is sokáig eredménytelen vizsgálatok azután kaptak új lendületet, hogy a szlovák hatóságok a csallóközi maffia számos tagját elfogták, a tagok egymást terhelő vallomásainak köszönhetően pedig számos korábbi leszámolásos ügy oldódhatott meg. A dunaszerdahelyi vérengzés ügyében a szlovák hatóságok járnak el.

U. Alex keddi, egész napos távmeghallgatásán, zárt videóláncon nyilatkozva igyekezett tételesen cáfolni az őt terhelő tanúk vallomásait, kiemelte ellentmondásaikat és többször módosított nyilatkozataikat.

Azt mondta, a tanúk a csallóközi maffia tagjai voltak, legtöbbjük többszörös gyilkos, vallomásaikat pedig úgy alakítják, ahogy az a pillanatnyi érdekeiknek megfelel.

Az elsőrendű vádlott ígéretet tett a bírónak arra, hogy igazolni fogja, hamis tanúvallomások miatt lett a Döcher-ügy vádlottja.

A másodrendű vádlottat, B. Károlyt kedden nem hallgatta meg a bíróság, mert a későbbiekben össze akarják vetni a vádlottak nyilatkozatait.

A büntetőper csütörtökön folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 12. 16:10
×
×
×
×