eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fotó: rendőrségi videó
Nyitókép: rendőrségi videó

Csaknem félszáz rendőr razziázott a gyógycipős botrány ügyében

Ismét a gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügyben tartottak házkutatást a nyomozók összesen 21 helyszínen.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a helyi nyomozók közreműködésével a hét elején Heves, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, valamint Budapesten összesen 21 helyszínen végeztek kutatásokat egyszererre a gyógycipős orvosbotrány ügyében – közölte honlapján a rendőrség.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján csaknem egy éve tart a büntetőeljárás a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt. A nyomozásban több vármegyei rendőr-főkapitányság is részt vesz: összesen 12 nyomozócsoport dolgozik az egyes ügyeken.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságnál folyamatban lévő ügyben a nyomozók azonosítottak számos olyan gyógyterméket gyártó és forgalmazó céget, valamint orvost, akik szintén érintettek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől jogosulatlanul visszaigényelt állami támogatásokkal kapcsolatos botrányban. Az új fejlemények ismeretében szerveztek most összehangolt akciót.

Az elvégzett kutatások alatt 6-6 mobiltelefont és számítógépet, 65 iratot, valamint mintegy 240 ezer elektronikus levelezést foglaltak le, továbbá lementettek csaknem 1,26 terabyte-nyi adatot is. Az akciót 47 rendőr hajtotta végre.

A kényszerintézkedéssel érintett ingatlanok és lakások gyógytermékeket gyártó és forgalmazó cégek telephelyei voltak, valamint a vállalkozások vezető tisztségviselőinek és alkalmazottainak lakásai. Ezen túl kutatások zajlottak a cégekkel kapcsolatban álló orvosok otthonaiban és munkahelyein, így rendelőintézetekben és kórházakban is.

A „cipős akták” hónapról hónapra egyre terjedelmesebbek. A rendőrség emlékeztetett, hogy az ügynek összesen 51 gyanúsítottja van: 20 orvos, 18 cégvezető, 9 alkalmazott és 4 orvosi asszisztens. Jelenleg hatan vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×