eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Montenegróban fogták el a „nagyban utazó” magyar drogdílert – videó

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 35 éves férfival szemben, aki kábítószerek nagybani kereskedelmével foglalkozott Budapesten és környékén, több társa közreműködésével; a férfit Montenegróban fogták el.

A vádirat szerint a 35 éves, magyar–horvát állampolgárságú férfi 2021 januárja előtt rendszeresen, nagykereskedelmi mennyiségben kereskedett marihuánával és kokainnal Budapesten, illetve annak vonzáskörzetében – olvaható az ügyészség oldalán.

A vádlott által szervezett drogkereskedésben több társa is közreműködött. Volt olyan bűntársa, aki a vádlott által nagy mennyiségben beszerzett kábítószerek tárolását, raktározását intézte egy XIII. kerületi társasház mélygarázsában. Két másik társa pedig a drog szállításában működött közre, a vádlott által adott utasítások alapján. Közülük az egyik férfi, 2021. január 28-án, a vádlott utasításait követve, csaknem 46 kilogramm marihuánát vett át, amit ezután a fenti, XIII. kerületi mélygarázsba szállított. A vádlott szintén drogszállítással megbízott másik embere pedig másnap, 2021. január 29-én, egy kábítószer elrejtésére átalakított gépkocsival, további mintegy 22 kilogramm marihuánát vett át, amit ő is a már említett mélygarázsba szállított. A mélygarázsnál a raktározást intéző vádlott-társával éppen a kábítószer kirakodását végezték, amikor a nyomozók lecsaptak rájuk, és mindkettőjüket elfogták.

A nyomozók a kutatás során a mélygarázsban további 13 kilogramm marihuánát találtak, amit ugyancsak lefoglaltak. Az időközben helyszínre érkező 35 éves vádlott a rendőri intézkedést észlelve elmenekült, majd külföldre szökött, végül több hónapos bujkálást követően Montenegróban, az ellene kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján került kézre.

Az ügy három másik, szintén kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó vádlottja - egy testvérpár és a barátjuk -, az általuk értékesített kábítószerek közül a marihuánát részben a 35 éves vádlottól vásárolták meg. A vádlottak az általuk beszerzett marihuánát a nagyobb mennyiség, ezáltal nagyobb haszon érdekében jellemzően más vegyülettel keverték, a hatásfok növelése érdekében pedig új pszichoaktív anyagokkal permetezték be.

A testvérek felkérésére egy további vádlott feladata az volt, hogy a kábítószerekre nagybani vásárlókat találjon, és ezért - az eladott mennyiségtől függően - 100.000 és 300.000 Ft közötti közvetítői díjat kapott. A vádlottak között van két ilyen viszonteladó vásárló, akik rendszeresen vásároltak kábítószert a saját ismerőseik részére. Egy további vádlott az értékesített kábítószerek szállításában vett részt.

A testvérpár 2021 szeptemberében történt elfogásakor, az általuk használt gépkocsiban a nyomozók összesen több mint 26 kilogramm marihuánát találtak, a hozzájuk köthető budapesti, illetve biatorbágyi ingatlanokban pedig további kábítószereket, új pszichoaktív anyagot, valamint a drogkereskedelemhez szükséges eszközöket foglaltak le a nyomozók.

A testvérek egyikének felesége, a férje, illetve sógora elfogásának hírére, megpróbálta eltüntetni a házukban tartott kábítószereket, valamint a kábítószer-terjesztéssel kapcsolatos tárgyakat, a helyszínre érkező nyomozók azonban ennek befejezésében megakadályozták.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A főügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványoz a vádiratban, a bűnpártoló feleség esetében pedig felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×