eur:
393.83
usd:
368.22
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Forrás: Fővárosi Főügyészség

Sorra törte fel a banda a pesti családi házakat, de ennek vége – videók, fotók

A gyanúsítottak egyikének édesanyja egy biztosítónak dolgozott otthonról, fia a laptopjáról szerzett meg személyes adatokat.

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy négytagú, huszonéves fiatalokból álló társasággal szemben, akik ázsiai családok sérelmére, sorozatjelleggel követtek el betöréses lopásokat a főváros különböző kerületeiben. Tíz családi házból, összesen mintegy 30 millió Ft összegben tulajdonítottak el értékeket – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak 2021-ben elhatározták, hogy Budapest kertvárosi övezeteiben lakó, ázsiai származású személyek sérelmére követnek el betöréses lopásokat.

A vádlottak a bűncselekmények elkövetését megelőzően, különböző forrásokból, így többször nyilvános internetes cégadatbázisból szerezték meg a külföldi származású sértettek lakcímét, de volt olyan, hogy az egyik vádlott személyes adatok jogosulatlan megszerzésével jutott hozzá a tulajdonosi adatokhoz.

A férfi édesanyja ugyanis egy biztosítási társaságnál dolgozott otthoni munkavégzésben, amit a fia kihasznált,

így amikor az anyja őrizetlenül hagyta a laptopját, ő a társaság adatbázisából számos – információi szerint ázsiai személyek tulajdonában álló – gépkocsi rendszámát kérte le, amit egy esetben ismeretlen elkövetőknek adott át. Az adatgyűjtést követően a vádlottak megfigyelték az ingatlanokat, illetve kifigyelték a sértettek mozgását, majd a betöréseket ezután változó személyi összetételben követték el.

A vádlottak a fenti módszerrel, 2021 augusztusa és 2022 júniusa között, a főváros III., XVI., XV., XVIII. és XIX. kerületeiben, összesen 10 családi házba törtek be, ahonnan valutát, ékszereket, táskákat, órákat és más értékeket tulajdonítottak el, ezzel összesen mintegy 30 millió Ft kárt okozva a sértetteknek.

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Ügyészség az ügyben bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopások vétsége, illetve bűntette, valamint személyes adattal visszaélés vétsége miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, és mind a négy férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozza. A vádlottak jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt állnak.

Az ügyhöz kapcsolódó felvételen egy XIX. kerületi elkövetési helyszín, valamint három elkövető látható. A vádlottak innen egy táskát tulajdonítottak el, benne 200 ezer Ft készpénzzel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogásról kiadott videója:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×