eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Az agrárgépeknél is tekerik az órákat, nem is akárhol

Ezt minálunk a személyautók világából ismerjük.

Ami Európában a személyautóknál "dívik" a kilométerórák visszatekerésekor, az Észak-Amerikában a mezőgazdasági és építőipari gépeknél gyakoribb, ott az üzemóra-számlálót forgatják vissza "iparszerűen" - derül ki az Agroinform cikkéből.

Az ok egyszerű: minél többet kapni egy használt gépért, főleg ha azt másik földrészre adják el. A jelenség egy-másfél éves lehet.

Hogy derülhet fény a csalásra? Minden alkalommal, amikor egy időszakos vagy nem várt javítás történik, a gép üzemórája is szerepel a javítási lapon. Így megismerhetők a szervizintervallumok és olajcserék időpontjai. Ha egy gép jól dokumentált szerviztörténettel rendelkezik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az üzemóra-számlálót nem manipulálták.

Továbbá: van egy reális üzemóraszám, amikor már gyanút foghatunk, mert kis földhöz mi sem veszünk aránytalanul nagy gépet.

A számlálócserére viszont rá kell kérdezni, illetve lehetnek ujjlenyomatok olyan részeken, amelyekhez nem lehet hozzáférni.

Lebuktató jelzés lehet, hogy a vásárlást követően pár ezer kilométert követően már időszakos szervizre figyelmeztet az elektronika. Ennek oka, hogy az üzemóra-számlálót vagy kilométerórát jóval könnyebb manipulálni, mint a központi elektronikát, amely szintén a gép teljes élettartama alatt mindent "jegyez".

Az intelligens adattárolás - a cikk szerzője szerint - viszont véget vethet a manipulálásnak, és az okos-, precíziós gazdálkodás terjedése is segít, az sem lesz titok, hol, mennyit, mikor dolgozott egy adott gép, mert tárolva lesz róla minden információ.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×