eur:
391.25
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
E-cigarettes on dark background in smoke, mocap, front view
Nyitókép: Aleksandr Pykhteev/Getty Images

Kínából rendelte az Elf Bart a házaspár, 45 millió forintos kárt okoztak

18 ezer darabot rendeltek, az egyik átvételkor elkapták őket.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség Gazdasági Bűnügyek Részlege vádat emelt egy fiatal házaspárral szemben, akik a hazai piacon illegális, Elf Bar néven ismert elektromos dohánytermékkel kereskedtek Budapesten, és e célból több mint 18 ezer darab terméket rendeltek Kínából. Az állami költségvetésnek okozott vagyoni hátrány több mint 45 millió Ft – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint a vádlottak 2022. év elején elhatározták, hogy a magyarországi forgalomban legálisan nem kapható, Elf Bar néven ismert, a fiatalok körében is népszerű, új típusú eldobható elektromos cigaretta kereskedelmével foglalkoznak Budapesten, és ezáltal jogtalan haszonra tesznek szert.

Ennek érdekében a vádlottak az egyik népszerű közösségi oldalon létrehoztak egy profilt, ahol az illegális termékeket kínálták eladásra. Az internetes profilt elsősorban a nő kezelte, ő egyeztetett a hirdetésre jelentkező vásárlókkal, ennek során tájékoztatta őket a megrendelhető termékek fajtáiról, az árról, és az átvételi lehetőségekről. Az átadás kapcsán már rendszerint telefonon egyeztettek a vevőkkel. Akik kisebb mennyiségben vásároltak a termékből, azokat a házaspár jellemzően a IX. kerületi lakásukban szolgálta ki,

akik nagyobb mennyiséget rendeltek, azok Budapesten belül máshova is kérhették a termékek kiszállítását.

A vádlottak az illegális dohányterméket külföldről szerezték be. A vételárat a nő nevén vezetett folyószámláról utalták el, a vásárlások összegét pedig készpénzbefizetéssekkel fedezték. A férfi nevére 2022. május 10. napját megelőzően, majd ezt követően 2022. május 10-én, május 24-én, valamint május 25-én, mindösszesen több mint 18 ezer darab Elf Bar termék érkezett Kínából. Az utolsó átvétel alkalmával a vádlottat az adónyomozók tetten érték és elfogták.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) videója az elfogásról:

A vonatkozó jogszabályok értelmében az Elf Bar dohánygyártmánynak minősül, amely csak zárjeggyel ellátva lenne belföldön értékesíthető, ezáltal jövedéki adó köteles termék. A vádlottak a termékek illegális forgalomba hozatalával az állami költségvetésnek összesen több mint 45 millió Ft vagyoni hátrányt okoztak, illetve az értékesítés révén az elfogásukig legalább 170 ezer Ft-tal gazdagodtak.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség Gazdasági Bűnügyek Részlege a házaspárral szemben üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra, és velük szemben végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását, valamint vagyonelkobzást is indítványoz.

A NAV fönt linkelt cikkében azt írja, az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 19:41
×
×
×
×