eur:
393.44
usd:
368.32
bux:
65983.33
2024. április 24. szerda György
Alig van ember a vatikáni Szent Péter téren 2020. március 5-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványának terjedése elleni védekezésképpen március 5-től minden oktatási intézmény működését felfüggesztették és más óvintézkedéseket is bevezettek Olaszországban, ahol a vírus 107 ember halálát okozta.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Antik mellszobrokat csapott földhöz a Vatikánban

Két antik mellszobrot hajított földhöz szerdán egy egyiptomi származású amerikai férfi a vatikáni múzeumban, megrongálva azokat.

A szobrok egy polcon voltak kiállítva a múzeum a Chiaramonti galériában. A belépőjeggyel rendelkező férfi szándékosan döntötte le a büsztöket, amelyek közül az egyiknek megsérültek a fülei és az orra. Egyelőre nem tudni, hogy a másik mennyire rongálódott meg.

A teremőrök vették észre a felindult turista ténykedését, aki megpróbált ugyan elmenekülni, de őrizetbe vette őt a vatikáni csendőrség, majd egy rendőrőrsre kísérték kihallgatásra.

Az ötvenes éveiben járó férfi értesülések szerint Ferenc pápával akart beszélni.

A hatóságok szerint a vizsgálat még zajlik az ügyben. A büntetett előéletű férfi három napja érkezett Rómába, az Egyesült Államokban garázdaságért ítélték el. A férfi pszichés problémákkal küzd - közölte a rendőrség.

A megrongált mellszobrot azonnal a restaurátorműhelybe vitték helyreállítás céljából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×