eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Fékezhetetlenül szedi halálos áldozatait a bika

Május végén tűnt fel Magyarországon egy különösen veszélyes új kábítószer, ami a köznyelvben bika néven vált ismertté. A kínai laborokból származó új típusú pszichoaktív szer olyan, mint a herbál, azonban hatáserőssége annak többszöröse.

Az új típusú dizájnerdrog augusztus közepére már 11 halálos áldozatot szedett, ami kiugróan magas értéknek számít, azonban a helyzet azóta még rosszabb lett:

mára már 21 elhunyt szervezetében mutatták ki a bikát

– írja a 24.hu.

A halesetek többsége Budapesten történt, és Borsod megye is különösen érintett. Ugyanakkor érkezett jelentés tragédiáról Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, valamint Tolna megyéből is. Megjegyzik, a dizájnerdrogok olcsóságuk miatt leginkább a szegregátumokban terjednek: egy bikás cigi már pár száz forintért megvásárolható.

Az addiktológusok egyre többet tudnak az anyagról, ami, mint kiderült,

olyan erős idegméreg, amely kómához hasonló állapotot idéz elő, valamint minden használatkor károsítja az agyat. A szer használói akár órákig is haldokolhatnak.

Az InfoRádiónak korábban hosszan nyilatkozó toxikológus szerint az államigazgatásnak gyorsan lépnie kellene a gyilkos erejű bika megjelenése után.

Zacher Gábor szerint „a hirtelen, jelentős mennyiségű, akut egészségkárosodás mindig figyelmet igényel, részben mert új szer jelenik meg a piacon, vagy azért, mert olyan hatóanyag-tartalmú szer érkezik, amely még a függők számára is problémákat okozhat”.

Az új pszichoaktív szerek fogyasztása szabálysértés, 2 grammnál nagyobb mennyiség birtoklás és kereskedelem esetén viszont bűncselekmény, ami letöltendő börtönbüntetéssel is büntethető.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×