eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Zacher Gábor: ezért hívják bikának az új szert

Az InfoRádiónak nyilatkozó toxikológus szerint az államigazgatásnak gyorsan lépnie kellene a gyilkos erejű bika megjelenése után.

Mint arról az Infostart is beszámolt, új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, amely a jelenlegi információk szerint már tizenegy ember haláláért felelős - közölte a rendőrség. A bika nevű szintetikus kannabinoid fogyasztói a halált megelőzően fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, görcsös rohamaik voltak, több esetben őrjöngtek. A legfiatalabb elhunyt 23 éves volt, a legidősebb 36, a halálesetek zöme Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt.

"A hirtelen, jelentős mennyiségű, akut egészségkárosodás mindig figyelmet igényel, részben mert új szer jelenik meg a piacon, vagy azért, mert olyan hatóanyag-tartalmú szer érkezik, amely

még a függők számára is problémákat okozhat"

- szögezte le Zacher Gábor.

Az új szerre fantázianevet is raktak: bika. Erről a toxikológus azt mondta, "valamit elárul", jelen esetben is beszélő névről van szó.

"Elképzelünk magunk előtt egy bikát: az erőről, a dühről és a nagyon intenzív hatásról szól. Ez áll fent, nekem is az elmúlt egy-két évben volt olyan halálesetem, ami feltételezhetően ilyen szertől következett be; nagyon gyorsan szívritmuszavar lépett fel, keringési elégtelenség, az illető pedig belehal a történetbe" - beszélt orvosi tapasztalatairól.

Valószínűleg szerinte biofűről, szintetikus marihuánaszármazékról van szó,

az ilyesmi hatáserőssége pedig akár tízszer is meghaladhatja a hagyományos THC-ét.

Zacher Gábor beszámolt arról is, hogy a szer "listára kerülése" a gyors analízis ellenére sem gyors folyamat.

"A szer majd rákerülhet az új pszichoaktív szerek listájára, onnan fél-egy-másfél év után a kábítószerek közé. A kettő között büntetőjogi kategóriakülönbség van. Ha valakinél találnak pszichoaktív szert egy kis zacsiban, az lesz a csekély mennyiség alsó határa, míg a kábítószerből ennek a századrésze is tud súlyos büntetést maga után vonni. Szóval az államigazgatás nem feltétlenül reagál olyan gyorsan, mint amennyire szükség lenne. De ne hintáztassuk magunkat illúziókba: attól, hogy egy szer rákerül egy listára, nem tűnik el. A törvény csak keretrendszert ad, nem maga a szigorítás vagy enyhítés jelent megoldást a kábítószer-problémára" - ecsetelte Zacher Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×