eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Nem fogja megúszni a múzeumi tolvaj alkalmazott

3,1 millió forintért adta el a rábízott tárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban, miközben azok tízszer annyit értek.

Vádat emeltek egy múzeumból műtárgyakat elsikkasztó volt főmuzeológussal szemben - közölte az Infostarttal Ibolya Tibor fővárosi főügyész. VIII. kerületi ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a 64 éves szakember ellen, akit a bíróság – egyelőre nem jogerősen – két év börtönbüntetésre és kétszázötvenezer forint pénzbüntetésre ítélt. A börtönbüntetést négy évre felfüggesztették.

A vád szerint a vádlott egy budapesti múzeum raktárából 2016. év őszétől 2017 októberéig

20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el

a rábízott gyűjteményből. Az eltulajdonított műtárgyak XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is.

A vádlott a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forint vételárra szert téve értékesítette. Az eltulajdonított, mintegy 30 millió forint összértékű alkotásokat – egy kisplasztika kivételével – a rendőrség megtalálta, és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta az ügyet a hatóságnál feljelentő múzeumnak.

A bíróság a keddi előkészítő ülésen a bűncselekményt beismerő vádlottat bűnösnek mondta ki. Több mint két és fél millió forint vagyonelkobzást is alkalmazott. Az ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×