eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ezekben a nagyvárosokban fogy a legtöbb drog

Antwerpen és London élen jár a kokainfogyasztás terén a Score nemzetközi kutatócsoport szennyvíz-monitorozó projektje szerint. A szakértők több mint ötven európai város szennyvizét vizsgálva következtettek az ott élők drogfogyasztási szokásaira.

2016 márciusában 18 európai ország több mint ötven városában vizsgálták a szennyvizet, a mintákban kokain, amfetamin, metamfetamin és ecstasy nyomait keresték. Magyar várost nem vizsgáltak a szakemberek.

A kokainfogyasztás Nyugat-Európa városaiban a legnagyobb mértékű, leginkább Belgium, Hollandia, Spanyolország és Anglia érintett. A kelet-európai városok többségében a kokainnak csak kevés nyomát találták.

Antwerpen az első helyre került az amfetaminfogyasztók listáján, a második helyen a németországi Dülmen áll. Általában véve Észak-Európában találták a legtöbb amfetaminmaradványt, a legkevésbé a dél-európai vizek voltak szennyezettek.

A metamfetamin, vagyis a speed Európában viszonylag kevésbé elterjedt, a kutatók elsősorban keleten találták nyomát. A legnagyobb értéket Pozsonyban mérték. A 2016-os felmérésben újdonságnak számított, hogy Észak-Európa - különösen Finnország - és Kelet-Németország is érintett volt.

Az ecstasy mennyisége a korábbi években tapasztalt módon tovább növekedett a szennyvizekben, az élen Eindhoven és Antwerpen áll.

A kutatók szerint a vizekben tapasztalt megnövekedett koncentráció nem feltétlenül a megnövekedett fogyasztásnak, hanem a drogok egyre jobb minőségének köszönhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×